Tuesday, June 26, 2007

mari semak2 apa yang berlaku..

1. Ah, si Rushdie...

Laju bebola mata menangkap patah2 kata yang berkisar tentang Islam di dalam surat khabar Mingguan Malaysia itu. Kali ini kisah si Salman; Novelis kontroversi yang mendapat anugerah tertinggi kerajaan Britain. Bukankah sudah dipesan awal2 oleh baginda Rasul, kafir2 itu akan tidak sudah2 mengundang rasa jelik dan benci pada umat Islam. Tanpa perang tubuh, diaturkannya pula perang emosi. Umat Islam harus lebih bersedia. Kesal, kesal jua.. Marah, marah juga.. Tapi jangan terlalu ikutkan emosi. Biarlah si Salman Rushdie itu merasa bangga dengan karyanya (The Satanic Verses) yang menyinggung sensitiviti umat Islam. Di 'sana' nanti, pasti ada habuan istimewa buat insan sepertinya. Jangan dicemburukan gelaran 'sir' yang diberi pada manusia bertopeng itu. Mari kita persiapkan langkah dengan semangat dan tekad, jika beliau boleh menghina dan mencerca agama kita dengan penanya, apa kata kita tangkis kembali tohmahan itu dengan menggunakan kaedah yang sama. Menulis dan membaca. Mari berjihad dengan tulisan dan pena. Tangkis serangan musuh durjana dengan tulisan dan kata2. Sekeras2 hati manusia, pasti lembut dengan bisikan kata mutiara. Cubalah, mana tahu kekuatan kita ada di sana...2. Rommel yang menjaga tepi kain orang..

Ini pula kisah si duta Rommel, yang mengikut sedap hati mengutuk mengata dasar negara kita. Ah, ada-ada saja mereka dengan niat menyakitkan hati negara Islam yang kecil tapi berpengaruh ini.
Mereka sebenarnya dengki, dan kedengkian itu dibesar2kan dengan cara demikian. Untuk mereka, mereka saja lah yang benar, orang lain semuanya salah. Negara mereka sajalah yang gagah, negara lain semuanya lemah..

Orang seperti Romell itu tidak sedar dek untung, makan pakai di negara kita, namun boleh pula mencerca menghina dasar kerajaan yang telah lama kita laksanakan. Mengkritik dan menghina ada perbezaannya. Kritikan diberi tanpa ada anasir2 luar yang boleh melemahkan jatidiri manusia. Kritikan diberi sebagai pengajaran tambahan untuk kita membetulkan kesalahan2 yang telah kita lakukan.

Penghinaan itu lain pula pada hakikatnya. Penghinaan adalah kata2 kesat yang berupa ketidak puasan hati yang dilempar tanpa selidik dan bukti. Romell perlu memahami dengan sedalam2nya mengapa dasar seperti itu kita wujudkan. Kalau hanya inin memberikan pendapat berlandaskan pengalaman dan mata kasarnya sebagai seorng duta sahaja, itu belum mencukupi. Seperti surah dalam Quran, setiap ayat yang diturunkan Allah ada sebab dan musababnya. Maka Romell sendiri perlu mencari asbabul untuk dasar2 yang dilaksanakan di negara Malaysia.Belajar lah sejarah Malaysia dan berguru dengan sejarawan2 tanah air kita, makanya selepas itu barulah beliau dialu-alukan untuk memberi pendapat personalnya. Ah, sebenarnya si Romell itu lupa, orang melayu banyak adat dan sopannya.. nyata beliau juga lupa, lebih banyak hikayat yang tidak dapat didokumentasikan yang perlu beliau pelajari, selain dari menilik buku2 teks sejarah yang dulu kala.. Jika Romell sudi, tok nenekku ada cerita bagus2 tentang sejarah dan perlembagaan negara untuk diceriterakan padanya.. Marilah bertandang ke rumah.. "kenaaaaliiiiii Malaysiaaaaa...." (mengikut rentak lagu TMM dulu2)

No comments: