Wednesday, May 29, 2013

Cuti-cuti - Pulau Redang

Okay. Ini memang entri segar dari ladang. Sangat beriya saya nak post dalam blog ni untuk dikongsikan dengan semua. Memang segar sebab baru semalam saya balik dari Terengganu. Sun burned kat muka saya pun masih jelas. Jujur, saya sedikit hitam. Takpe, hitam2 si tampuk manggis, sungguhpun hitam dipandang manis. Cewah!

Saya ke Pulau Redang sempena cuti sekolah. Dan of course lah mengembara dengan keluarga tercinta. Syukur alhamdulillah diberikan kesempatan ke sebuah lagi pulau di Pantai Timur ni. Saya sudahpun ke Perhentian beberapa tahun dulu, ke Pulau Sibu sewaktu masih menuntut di universiti, ke Tioman pun pernah dan sekarang ini dapat merasa snorkeling di Redang pula.

Ok layan gambar je lah ye.


Ini lah Redang. Perjalanan dari Jeti Shahbandar di Kuala Terengganu ke Pulau Redang memakan masa lebih kurang satu jam setengah. Lama woo. Tapi apa susah, dalam feri tu tidur aje lah. Feri nya pun ada air cond.  Kalau nak membuang2 pandang pun bukan ada apa. Konfem memang laut luar tingkap tu.


Sesampai je, disebabkan tidak disediakan jeti untuk memelihara pantai, dan feri tak boleh berlabuh kat perairan yang cetek, semua penumpang perlu transit ke bot pengangkut ni. Bot ni yang akan bawak sampai ke persisiran pantai. Thrill jugak lah nak transfer dari feri ke bot ni. Lagi yang dengan bagasi bagai kan. Sebabtu saya syorkan travel light kalau ke tempat2 macamni.


Dan bila dah selamat sampai di Redang, memang terpukau lah dengan pemandangannya yang menawan. Biru, hijau, aqua... Subhanallah.. Memang indah. Selalu duduk KL asek tengok kaler kelabu ngan hitam je. So bila mata dapat menangkap kaler lain, otak pun serta merta jadi segar. Memang terbaekk.


Yang paling hujung dan lawa ni adalah Laguna Redang. Saya haruslah tak duduk sini sebab mahal. Kami amek pakej 3 hari 2 malam di Redang Lagoon. Cuti sekolah ni harganya menjadi RM340/seorang. Ok lah tu. All inclusive. Bilik dengan 2 katil queen yg selesa untuk berlima, sarapan x3, makan tengahari x2, minum petang x2, dinner x2 (1 bbq), pengangkutan bot untuk ke tempat2 snorkeling, tiket masuk ke Taman Laut Redang dan tiket feri pergi dan balik. Sumpah berbaloi

Tapi kalau nak duduk Laguna pun boleh. Lagi mahal la tapinya. Sorang  RM7/800 la kot. Kalau ada duit apa salah.. Kalau nak tau lebih lanjut tentang pakej, google je k. Konfem keluar.


Ini pemandangan dari atas bukit, betul2 depan chalet tempat saya menginap. Lawa kan? Bukan Maldives ok. Ini masih di dalam Malaysia. Haa ingat hape, negara kita tak cukup cantik ke?


Hari memang panas terik. Tapi terik2 pun snorkeling aje lah. Apa kesah. Hitam2 sikit pun takpe. Bukan luak mana. Sebulan duk KL, memerap dalam opis beraircond nanti cerah lah balik. Hehehe


Tersangatlah jernih airnya. Macam dalam kolam. Yang buat lagi cantik dan menarik ialah sebab ombaknya tak ganas sangat. Pukul2 manja gitu. Aman dan tenteram.


Dari atas bot, nak pergi ke Taman Laut. Sekali pandang, macam tak yakin yang saya ni betul ke berada di dunia. Lawa sangat lah pemandangannya. Macamanalah agaknya syurga nanti kan? Tak terkata


Taman laut yang dijaga rapi. Ikan2 yg sangat banyak dan jinak2 belaka. Bagus kalau datang, bawak roti. Nanti sambil menyelam boleh bagi ikan makan.



Macam2 ikan ada. Yang takde nya kamera dalam air je. So tak dapat lah nak tangkap gambar dalam air tu. Semahal2 kamera DSLR ni, ada jugak kelemahannya. So target saya lepasni adalah untuk memiliki sebuah underwater kamera. So kalau lepasni pergi snorkeling, boleh tangkap gambar ikan.


Bersungguh2 adik2 dan ayah saya bagi ikan makan. Tapi kene bertenang. Jangan gelojoh dan terkejut2. Nanti ikannya lari. Memang lah sebenarnya kalau diikutkan, ikan2 tu yang gelojoh. Tak menyempat2. Jari kita pun dicium2 nak gigit ingat roti.

Kebanyakan pakej yang ditawarkan dah siap dengan itinerary. So follow je la mana dorang bawak. jangan bimbang, walaupun penuh dengan aktiviti, masih banyak masa 'persendirian' yang diperuntukan. Boleh buat aktiviti bebas dengan keluarga


Selain dari Taman Laut, ada jugak bebarapa tempat lagi yang mereka akan bawak untuk snorkeling. Boleh la tengok coral2 yang menawan walaupun takde lah secantik di negara luar. Tapi kira boleh laa.. Tetap lawa


Ni redang di waktu malam. Banyak je aktiviti karaoke, pakej makan malam bersama hiburan dan macam2 lah. Nak lelepak tepi pantai amek2 angin je pun boleh. Kalau datang honeymoon memang lah bahagia. Eh. Hahaha
...........................................................

Matahari terbit sekitar jam enam lebih. Sebelum pukul tujuh lah. Memang menawan.


Ni hari kedua saya di Redang. Mataharinya menyorok belakang awan. Malu2 konon. Tapi tetap memukau.


Ni pun sama. Sebenarnya time ni saya dah terlambat sikit sebab pergi sarapan dulu. Maklumlah kelaparan. Berenang-renang ni cepat terasa lapar. Entahlah kenapa. So bila pergi makan, missed la time yg cantik tu. Datang2 je, matahari dah naik pun.


Haaa... Yang ni baru ok. Ini pagi last sebelum balik KL. Setelah saya belajar dari kesilapan, so awal2 pagi lepas subuh saya dah tercongok tunggu matahari.


Disebabkan bukan datang buat fotoshoot, terpaksalah saya curi2 gambar orang. Sangat sesuai lah untuk orang yang berkasih-kasihan. Laki bini nak sambut ulangtahun perkahwinan ke. Nak honeymoon ke. Tak kesah lah. Kalau nak datang saja2 tanpa sebab pun ok je. Takde sape larang


Subhanallah.. Kali ni matahari tak menyorok di sebalik awan lagi. Stunning! Paduan warna antara jingga dan biru tu betul2 memukau. Takde edit ok ni. Real life event.



Buai yang disediakan pihak chalet khas untuk pengunjung. Oh, bila dapat lepak kat buai tu sambil didodoi angin yang sepoi2 bahasa, sumpah kau akan terasa menyampah nak balik KL. Heaven gila kehidupan macamni. Syukur...

..........................................................

Sebagai penutup, syukur alhamdulillah diberikan kesempatan sebegini hebat oleh Allah Taala. Terasa banyak yang perlu saya syukurkan dengan segala nikmat yg dipinjamkanNya.

Mak ayah yang baik dan penyayang, yang tak kedekut duit dan masa untuk anak2, keluarga yang adventure dan sukakan pengembaraan, kerja yang memudahkan untuk ambil cuti dan sebagainya, diri yang sihat untuk mentadabbur alam, akal yang waras dan mampu menilai serta menghargai keindahan, ilmu dan pengalaman yang mampu disebar dan dikongsikan. Wahhh... Memang banyak sangat nikmat yg wajib disyukuri

So, sekian itulah percutian saya di Redang. Ada banyak sangat gambar dan saya rasa cukuplah sekadarnya yang saya kongsikan. Dan last sekali, saya nak kongsikan beberapa tips yg berguna.

1) Kalau nak bercuti kat tempat2 macamni, sila rancang perjalanan anda. Rancang awal2, book awal2 dan search sikit apa2 yang patut. Jangan sekali2 bercadang nak 'walk in' je. Memang haruslah kau balik semula KL dengan tangan kosong. 

2) Travel light. Dalam erti kata lain, tak payah nak berbagasi2 sangat. Bawak lah baju dan kelengkapan seadanya. Sebab tempat2 macamni kene datang naik feri atau bot. So mesti susah kalau nak sorong2 beg roda bagai. Tapi jangan bagi alasan ada anak kecik so tak boleh berjalan. Itu statement yg paling dangkal sy pernah dengar. Kalau kau sendiri malas dan kedekut, jangan salahkan anak.

3) Bawak lah roti2 dan biskut untuk sape yang suka kudap2 tu. Sebab standard lah tempat2 macamni, barang2 kat kedainya agak mahal. So, be smart.

4) Kalau memang minat ambil gambar, sediakan kamera underwater atau beli je lah casing yang kalis air tu. Kelengkapan snorkel boleh disewa di chalet tempat menginap, so jangan risau.

5) Jagalah kebersihan tempat kita duduk tu. Kalau kat pantai, jangan buang sampah merata-rata. Macamana kita jaga rumah kita, macamtu lah kita jaga tempat orang. Bukan kita je yang nak datang, lain kali org lain pun nak merasa. Tapi kalau keje kita memunah je, orang lain nak dapat apa? So silalah cerdik dan terdidik.

6) Balik jangan lupa beli ole2 untuk saudara-mara dan kawan2. Insha Allah berkat dan lagi jauh nanti Tuhan bagi berjalan. Hehe mudah-mudahan.

................................................

Ok, tu je la kot dari saya. Selamat bercuti dan jom sama2 mensyukuri nikmatNya :))

p/s : Maxis punya coverage sangat perfect okeh di Redang. 3G. Boleh berinstagram dgn leluasa

..............................................................

Edited 2014 : sekarang saya sudah menetap di London. Betapa saya rindukan negara saya dan tanahnya yang indah ini.. Sobs T_T 

16 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

memang cantik dan tenang...

deena awanis said...

anak bukan alasan..buktinya rafique pergi tioman umur 7 bulan! =D

Anonymous said...

nak ole2 ;)

~permatabonda

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Cahaya Cinta Hati said...

insyaallah..tahun depan saya pun nak pergi

Hartini Omar said...

cahaya cinta hati,

bagus. saya syorkan. dan jangan lupa buat tempahan awal dan perpare apa yg patut :)

slmt bercuti!

j*Lite said...

boleh share tak awak amek pakej dr travel tour yg mana ye? nampak sgt interesting!

Hartini Omar said...

Hi J*lite,

saya dulu duduk di Redang Lagoon. ni saya bagi link untuk rates and no phone mereka. boleh call dan tanya kalau untuk bilik family ke apa

http://www.redanglagoon.com/RatesAndPackages.aspx

terima kasih sudi singgah

aqeela nadira said...

Salam nak tanya entrance fee dan snorkle set rm25 tu byr sekali sahaja atau setiap kali snorkle?

Hartini Omar said...

Salam Aqeela nadirah

Bayar sekali sahaja, lepastu simpan sendiri untuk kegunaan hari esok dan seterusnya. Snorkle dan life jacket

harap membantu ;)

Hanif said...

Cantik betul! Baru balik dari Redang, tapi tinggal kat Redang Pelangi Resort.

http://www.holidaygogogo.com/3d2n-pulau-redang-snorkeling-package-redang-pelangi-resort/

Kalau ada chance mesti akan pergi lagi!

Simon Lee said...

Memang cantik dan menawan hati, tak perlu pergi Maldives atau Koh Lipe, negara kita pun ada air laut yang cukup jernih, pasir pantai yang cukup halus dan pemandangan yang cukup cantik!

Simon
Holidaygogogo Tours

mama leen said...

cantiknya gambar.. tengah study pulau redang ni.. hehe

siti said...

Saya pn tgh study pulau redang jugak..hehe..agak konfius dgn pakej 3D2N di Redang Lagoon..harga untuk seorang keharga untuk satu malam..??

Hartini Omar said...

Siti,

Ada rasanya saya tulis, harga pakej untuk 3h 2m around rm300+ untuk seorang. Itu waktu saya pergi, saya tak pasti sekarang

terima kasih

Black Yellow said...

Sape2 yg berminat nk ke pulau redang bleh call/wasap dy di no ini: 0179799773 atau lawat fb page sy:
Holiday runner