Thursday, July 28, 2011

Pengutip gila






Gambar tiket yg semenjak dikutip setahun dua yg lepas. Yg sebelum2 tu tak pulak nak mengutip. (Sayang..) Kalau kira2 balik duit yang habis utk tgk muvi semenjak tau meraban sendiri, erk.. dapat canon dslr kot. Eheh.. Mesti ramai punya kat luar sana yg macam aku. Cuma malas je nak mengumpul tiket kejadah bagai..

Sebulan kalau aku tak masuk panggung, entahlah.. Macam rasa mudi dan lenguh2 badan. Kadang2 rasa nak demam. Pikir2 balik, lahh.. Bulan ni tak tengok wayang lagi rupanya. Hehe entahlah kenapa. Tersampuk jembalang panggung kot

Sekian.

p/s: belum tgk transformers lg. dem!

Friday, July 22, 2011

Jom berangan!

Boring? Ha jom la layan

Selamat datang ke rumah saya :) Meh la semua saya bawak bersiar2 kat rumah saya ni. Bersiar di luar rumah? Noe noe noe noee.. Kita bersiar di DALAM rumah ye. Luar apa ada. Dalam rumah saya ada macam2. Jom

Ha, ni lah ruang tamu tingkat bawah. Ada tangga spiral, ada kolam kecik. Saya ingat nak bela ikan kat situ, tapi takut pulak nanti airnya jadi kotor. Jadi, saya letak je la air paip bercampur klorin. Nampak la hijau2 sikit. Ha yang meja kecik kat tengah2 tu, saja je saya letak. Kot2 la nak minum petang ke apa, senang. Boleh duduk2 sambil makan goreng pisang, bubur kacang ke apa

Ini tangga dari tingkat dua nak ke tingkat tiga. Saya sebenarnya nak jugak buat lift, senang nak turun naik. Tapi, bukan ke elok kalau kita excercise, daripada menggemukkan badan je. So, inilah hasilnya :) Saya tak menyapu dalam rumah saya ni. Kalau nak menyapu, saya terpaksa amek cuti kerja seminggu. Saya serahkan tugas menyapu kepada cleaner je. Rumah saya pun pakai cleaner tau. Tak main lah orang gaji. Ingat apa, Aion MC je ke mampu pakai cleaner?! Huh

Haa, ini ruang sisi di tingkat bawah tadi. Boleh lah anak2 sedare nak main kejar2 ke apa. Main cop2 tiang pun saya benarkan. Termasuklah nak main rolerblade ataupun berbasikal dalam rumah. Alah, apalah nak berkira sangat. Biar la bebudak nak buat apa pun. Kalau kotor lantai ni, cleaner kan boleh cuci. Ruang koridor ni sangat luas. Kalau stakat nak buat kenduri doa selamat, satu kampung saya boleh panggil. Takde hal la punya

Ini bilik air peribadi di dalam bilik tidur rumah saya. Macam biasa, ada tub untuk merendam2kan badan, pancuran shower dan lain2. Menarik bukan?

Ha, sila lah masuk ke bilik ruang tamu di tingkat dua. Rumah saya ni, kalau dialihkan semua perabot, boleh kalau nak jadikan dewan perhimpunan ke apa. Spacious! Tak payah gaduh2 nak memintak permit la bagai dari kerajaan. Eheh, saya kan bekerja keras di kompany besar, setakat ruang tamu macamni, saya boleh je kalau nak bina 3/4 lagi. Itu piano kat tepi tu, memang saja saya beli untuk buat perhiasan. Saya manalah reti nak memiano-miano ni. Rumah orang kaya2 kan ada piano, saya pun nak la piano jugak. Alah, lagipun harga piano baru 5/6 ribu ye tak? Murah sangat berbanding gaji saya di kompany besar tu

Ni dari side blah sini pulak. Bil letrik kat rumah saya ni takyah tanya la berapa kan? Eh, saya dah bina rumah besar2 macamni, xkan la saya tak mampu pulak nak membayo bil nya. Saya ni marhaen yang bertimbang rasa dan prihatin tau. Bil air bil letrik tak pernah tertunggak!

Nak tengok muvi? Apa kelas pegi TGB ke GSD. Kat dalam umah saya ni ada bilik theatre. Sebijik macam panggung. Siap dengan kerusi boleh laras yang empuk, selimut tebal untuk menutupi tubuh yang kesejukan (senang kot2 tertidur skali), tempat letak air dan popcorn kat tepi kerusi yang sebijik macam dalam panggung. Wallaweh! Tip top! Nak tengok astro? Astro saya tak amek sebab mahal bayarannya. Lagipun astro ni banyak iklaaaaannnn aje. Macam bayar untuk tengok iklan pulak. So saya tak amek la

Bukan saja panggung wayang, kolam renang pun ada kat tingkat tiga. Setakat nak buat 5meter papan anjal, renang berirama, 4x200 kuak dada, takde hal kalau kat kolam renang umah saya ni. Saya selalu la lepak2 kat sini bila balik keje. Maklumlah kan, dah keje penat2, petang2 eloklah kalau dapat merendam2kan diri di kolam. Bila2 saya rasa bosan, saya bukak jugak kolam ni untuk penggunaan umum. Tapi saya charge sekali masuk dua ringgit. Kanak2 RM1. Bijak tak saya? Heh!

Disebabkan minat yang sangat mendalam kepada sukan tenis, saya bina lah jugak court tenis ni. Tapi ye lah, saya ni single, main tenis ni kene berdua, maka jaranglah saya ke sini melainkan untuk tengok je samada court ni bersih ke tak. Kadang2 cleaner umah saya bersidai kat court ni sebab court ni sya bina kat luar rumah. Kemain lagi dorang eh. Tuang keje la tu!

Bowling? Heh, depan mata beb! Tak payah sampai nak ke piramid untuk men bowling. Kat tingkat tiga umah saya pun ada tempat men bowling. Siap semua dah, tinggal main je. Rumah korang ada ke?! Heh (eh, terbongkak la pulak saya sebab dah hidup kaya raya). Sori2, sila lah datang main bowling kat umah saya. Saya bagi free entrance k. Tapi nak main kene bayar. Masuk tengok je free. (Gila jahat)

Ha, ni antara bilik yang paling saya suka sebab selalu lah saya melepak kat bilik ni. Main fesbuk, tengok blog, edit gambar, baca buku. Ala, kira ni macam bilik bacaan merangkap ofis la. Memang saja saya gunakan perabut jati bagi menjamin mutu dan kualiti bilik ni. Bila masuk, dengan bau kayu lama bagai, so terasa la nak membaca dan mengarang dan sebagainya. Ha, bijak tak saya?

Jangan ingat saya yang tak reti masak ni tak mementingkan bahagian dapur. Tengok je la dapur rumah saya ni. Besar, bersih dan luas. Nak masak makanan kenduri kawin pun tak payah nak membangun2 balai ke apa. Boleh terus masak dalam ni. Perabut saya pilih kaler putih sebab nampak lagi ekslusif dari kaler2 lain. Laguipun, dapur kaler putih menandakan yang tuan rumah tu malas beno la nak ke dapur. Kalau orang rajin ke dapur masak itu ini, takkan ade nya nak memilih kaler putih. Aje gila ke apa nak menyusah2kan diri menyental bagai. Isk

Ini bilik rehat tetamu, kat tingkat dua di wing belah kanan. Nak duduk bepeleseran pun boleh, baca suratkhabar ke apa, menyembang2 kosong, semua lah. Cendeliar yang tergantung tu je, lagi mahal dari keta myv merah saya. Dahsyat kan saya membelanjakan reta untuk kepuasan berumah? Hahaha

Ini bilik apa? Erk, bilik apa eh? Saya pun kadang2 lupa sebab dah banyak sangat bilik dalam umah saya ni. Sampai saya rasa nak letak signboard supaya senang saya cari bilik2 tersebut.

Ah, saya ingat dah. Ini bilik main nenek2. Kan luas tu kalau nak buat bulatan. Dah penat main, boleh terus landing kat sofa2 yang saya beli khas dari Itali. Sebabtu sengaja saya letak kat bahagian tepi, luas sikit kawasan tengahnya. Amacam rumah saya, hebat tak?

***
Sangat puas hati dan seronok berangan2 kan yang? Hmmm.. berangan je la. Bukan ada orang nak marah pun kalau nak berangan2

p/s: gambar diambil dari post Ambhi. Ntah la mana dia dapat dan umah siapa ni. Saya pun tak tau. Sekian, terima kasih daun keladi :P

Wednesday, July 20, 2011

Fikhry & Fina @ Terengganu

Gambar2 perkahwinan Fikhry dan Fina bulan lepas baru siap. Erk, sangat lambat eh? Ke standard kalau gambar kawin amek sebulan untuk siap? Hehe, nak selamatkan diri sendiri la tu

Ye, baru siap dan ada gambar2 resepsi sekarang ni yang sedang saya teliti. Terima kasih kepada pasangan pengantin Fikhry dan Fina yang telah memberikan komitmen yang mantap sepanjang sesi bergambar

Dari pihak saya, berbanyak maaf jika ada yang terkurang

Selamat pengantin baru! :)































Yang saya siap edit ada banyak jugak. Nak letak semua memang tak mampu. Jadi, saya letakkan beberapa saja untuk tatapan tetamu yang singgah

Sila klik gambar untuk paparan bersaiz asal

Terima kasih

Tuesday, July 19, 2011

Petang2 saya minat jaga tepi kain orang

Saya minat jaga tepi kain orang. Lebih2 lagi menjaga tepi kain pemimpin, seperti yang ditulis oleh A.Kadir Jasin dalam blog beliau. Kalau ikutkan, The Scribe ni bukan dari golongan pemprotesan pun. Tapi apa yang beliau perkatakan dalam blog, saya baca semua. Mana yang baik dan betul, semua saya ambil kira

Saya juga bukak laman orang lain. Ada yang tulis macam2 isu yang GERENTI tak ada punyalah dalam berita tibi3. Saya suka ambil tahu. Saja nak jaga tepi kain orang

Ini ada gambar pengikut golongan KUNING di London. Rileks je mereka diri sambil pegang sepanduk depan Tok Jib. Kalau kat negara kita, tak haraplah nak dapat perhimpunan seaman ni. Cerita lanjut boleh baca kat sini


Perhimpunan kat tempat kita baru2 ni macamana? Eh, tengok2 la berita. Berita kan banyak informasi yang mereka dapat bagi pada rakyat sejagat. Yang kononya benar, telus dan tepat

Ya Allah, tolonglah.. Aku meluat!!!!!!

p/s: minat politik time lapang. hehe :)

Monday, July 11, 2011

Ringkas tapi....

PELUDAH WARNA

Kuasa gusar kini menggelegak murka;
warna kuning diisytihar racun terbisa.
Diragutnya baju-T segeram tenaga
dan diumum itulah busana bahaya.

Tapi, kita jahit semula perca kain,
menjadikannya panji terindah dan tulen.
Warna kuning yang teramat tenang dan syahdu
kita kembalikan damai ke dalam qalbu.

Kini cahaya mentari mungkin diramas
dan sinar kuningnya juga mungkin dicantas.
Memanglah mereka kini peludah warna
sedang menghimpun lendir kahak sebanyaknya.

Kerana nikmat amat lama berkuasa,
kuasa pun seolah menjadi hartanya.

A. Samad Said


ww: sangat suka sajak ini. diambil dari sini

Tuesday, July 05, 2011

Cameron

Saya pergi Cameron Sabtu lepas. Kenapa saya pergi? Sebab saya boring duduk di KL. Cameron la tempat sejuk paling dekat rasanya, selain peti ais rumah saya. Saya memang berniat nak ke London, tapi niat je la. Memang saya tak pernah berusaha untuk kumpul duit pun. Sebab gaji saya makin lama terasa makin ciput. Saya dengar orang dalam berita cakap kalau gaji RM1500 duduk dalam Kl ni boleh dianggap miskin tegar. Erk~ gaji saya lebih sikit je la dari angka2 tu. So saya mungkin boleh dianggap miskin. Hik!

Jadi disebabkan saya miskin tapi nak jugak berjalan, saya pun pergi la Cameron. Apa yang saya dapat bila di sana? Alah, macam yang orang lain dapat jugak la


Tengok ladang teh


Minum teh dan makan tart strawberi


tengok2 pokok kaktus yg comel


tengok buah strawberi gayut2 kat pokok






So, itu je la yang saya dapat ketika di sana. Ala saya tahu ramai tak heran setakat Cameron Highland ni. Lain la kalau saya pergi Canada ke, Scadinavia ke kan? Lantak lah. Yang penting dapat la jugak saya jalan2 dari membuta kat rumah kalau hari minggu

Ok la. Minggu depan kalau saya merayap lagi, saya akan meletakkan gambar2nya di sini. Jumpa lagi. Sekian dari saya yang belum lagi miskin tegar