Wednesday, October 16, 2013

London - Oktober update

Sudah lebih dua minggu saya di London. Bandar yang tidak pernah 'tidur'. A city that never sleeps. Mungkin ada benarnya. Tapi saya tetap tidur seperti biasa. Mungkin kerana lelah ke kelas. Atau saya begitu malas untuk keluar meng'explore bandar London. Mungkin belum lagi. Masih mencari mood

Saya masih belum mendapat rumah. Lantaran rumah yang saya kira boleh saya dapati apabila sampai di London telah pun diduki orang lain. Jadi dalam kata lain, saya masih menumpang di rumah seorang kakak yang baik hati, yang menjaga saya seperti adik sendiri. Yang menyediakan makan minum saya, dan sudah tentunya menjadi rakan borak yang paling setia

Apa yang seronoknya hidup di London?

Semua. Hampir semua. London bandar yang hidup. Dihuni oleh orang2 yang hidup dan segar. Mereka bergerak pantas, berfikir pantas dan bertindak pantas. London bukan bandar untuk orang malas dan hanya goyang kaki. London bandar yang pesat dan bergerak tanpa henti

Barang2 di London lebih murah dari Malaysia. Serius? Ya, taraf hidup di negara kita lebih tinggi. Untuk sekeping duit RM5, apa sangatlah yang boleh kita beli. Nasi goreng sebungkus mungkin. Tapi untuk £5 di london, anda boleh dapat macam2. Dua ketul ayam goreng sesedap KFC bersama kentang goreng yang banyak dan air satu tin baru berharga £2. Tiga bungkus coklat kegemaran saya - kinder bueno baru £1. Pati Ribena botol paling besar baru £3. Sekilo ayam drummet peri2 yang balik2 je rumah terus goreng pun baru berharga £4. Kalau kat Malaysia, drummet Ayamas 850g dekat RM15. Betul tak? 

Sepaket spagetti baru 40pence. Sebotol sos spagetti yang macam prego tp dalam botol baru £1 sebotol. Untuk £10 yg kita bawa ke super market, kita dapat macam2. Cuba bawak RM10 pergi Giant tengok apa kita dapat?


Jangan convert kan duit kita dengan mereka. Ramai yang bila saya ceritakan betapa murahnya barang di London, mereka akan menukarkan nilai matawang RM dengan £. Contohnya, "memang la kau dengar macam murah, sebotol sos spagetti £1 tapi kalau kira dalam RM, RM5 hengget jugak. So kira sama la.."


Tak. Tak sama. Kenapa tak sama? Contohnya saya bekerja di London, di bayar £5 sejam. Dan pekerja di Malaysia, dibayar RM5 jugak sejam. Tapi untuk sejam yang kita usahakan di London, kita boleh dah beli macam2. Tapi untuk sejam yang kita kerjakan di Malaysia, sekadar mampu bagi kita beli nasi sebungkus. Sepaket spagetti dah dekat 3 hengget. Belum sos dia. Lima hengget kat Malaysia, apa lah sangat dapat. Tapi £5 di London, it's a big deal!


Sebab itu saya katakan kos hidup di Malaysia lebih mahal. Negara kita sudah sepatutnya membayar gaji yang lebih tinggi kepada pekerja, lantaran harga barang yang semakin mencanak naik. Kalau UK bayar £6 sejam untuk pekerja KFC mereka, kita patut membayar RM20 sejam untuk pekerja KFC kita. Baru sesuai dengan belanja mengikut harga barang. Ini tidak, tidak ada 'ballancing' di antara jumlah gaji dan harga barang. Gaji RM2000 sebulan. Tapi jumlah perbelanjaan kita sangat tinggi. Harga barang makan, petrol, bil2 perkhidmatan dan sebagainya, bil telefon, internet, semuanya tinggi. Fresh grad di UK di bayar gaji yang hampir sama juga dengan kita. Tapi mereka sangat mewah dengan jumlah gaji tersebut. Kita? 


6 Tahun saya bekerja di institusi lama saya. Apa yang saya dapat dalam tempoh 6 tahun itu? Nothing!


Telefon


Di London, saya menggunakan Lycamobile yang saya beli dengan harga 99pence. Akak rumah saya cakap selalunya simpack permulaan tu orang bagi free je tepi2 jalan. Dan percayalah, hanya dengan simpack 99pence dan saya topup £5 dari hari pertama di London, sampai sekarang tak habis2 pakai, saya dapat internet (mobile data) dengan percuma. Ya, PERCUMA. Gratis! Free! Tanpa had. 


Jika di Malaysia mereka kata tanpa had, mereka tipu. Sebab kononnya tanpa had, tapi bila habis data, internet jadi slow. Tidak di London. Free means Free. Unlimited means unlimited. Sangat2 mudah dan memudahkan. Saya menonton drama di 'tonton' hampir setiap malam, berfesbuk, berwhatsap, beryoutube dengan leluasa. Alangkah pemurahnya mereka. Kalau kampeni merah, kampeni ijau, kampeni biru, kampeni kuning di Malaysia, semuanya charge internet dengan begitu mahal sekali. Mahal! Saya habis 200 sebulan untuk bayar bil telefon dan internet sahaja di Malaysia. Di sini sudah 2minggu dan saya hanya telah membelanjakan £5.99. Terbaek!


Apa lagi yang best di London?


Pengangkutan awam. Saya ke kelas menaiki bas double decker dan pengangkutan awam mereka tidak pernah mengecewakan. Pilih lah samada nak naik bas atau nak naik tube. Nak cepat atau nak tengok pemandangan. Yang penting kedua2nya menyeluruh dan menepati masa. Sekali naik bas, cas nya £1.40. So tak kira lah kalau turun dekat hentian pertama atau hentian terakir, tetap harganya £1.40. Kanak2 naik percuma 


Shopping baju memang sangat seronok di London. Separuh kedai siap bagi potongan 20% kepada student. Tunjuk je kad pelajar. Terus dapat diskaun


Belajar di London?


Susah. Saya satu2 nya pelajar Melayu, Islam, Asia di dalam kelas saya. Yang paling muda, paling kecil, paling pendiam. Rakan2 saya adalah mereka yang sangat dewasa. Medical practitioner, medical doctor, psychiatrist, nurses, social worker, managers dan semuanya yang hebat2 dalam menceritakan tentang pengalaman mereka bersama pesakit dementia. 


Hanya saya seorang yang datang dalam educational background yang secara am nya ingin melihat dan mengambil intipati pembelajaran di UK untuk di bawa ke negara kita nanti. Khasnya dalam menyediakan pusat penjagaan yang intensif dan menyeluruh untuk pesakit2 dementia. Kerana secara asasnya negara kita memang masih tidak ada satu struktur rawatan dan penjagaan khusus untuk pesakit2 mental seperti ini


Mencabar. Terlalu! Kadang2 sampai saya terkedu. Boleh ke saya lulus pengajian ni? Tapi saya bertabah dan membulatkan tekad. Semoga segala yang Tuhan tentukan ini ada hikmah di penghujungnya


Apa lagi yang seronok di London?


Orang2nya mungkin. Mereka berfikiran terbuka, lebih vokal dan tidak akan memendam apa yang mereka rasa, mereka menegur secara spontan akan sesuatu yang mereka rasa perlu ditegur. Ya, mereka lebih murah senyuman berbanding orang kita sendiri yang kononnya penuh dengan adab sopan


Lalu adakah yang tidak seronoknya di London?


Masakan tidak. Yang tak seronoknya di London ialah sewa rumah amat mahal. Terlalu mahal. Sebulan mencecah £900 hanya untuk sebuah bilik kecil. Jadi kos penginapan adalah masalah terbesar saya. Mujur boleh diganti dengan kos makan yang murah. MARA memperuntukkan £1204 sebulan untuk makan dan penginapan, ia lebih dari cukup untuk menampung keperluan saya seorang. Sebab itu saya perlu mencari rumah yang berharga lebih kurang £500-600 sebulan, supaya separuh lagi dari jumlah elaun tersebut dapat saya simpan untuk melawat negara2 lain seperti Paris, Istanbul dan Spain


Begitu lah impian dan angan-angannya. Jadi saya perlu berjimat cermat juga. Siapa jimat makan dan shopping, dia boleh berjalan. Simple math!


Di London terlalu sejuk sekarang. Sekadar menghampiri musim sejuk tapi masih dalam musim luruh, kesejukannya terasa di mana2. Terlalu sejuk untuk sel2 kulit saya yang dah 29 tahun sebati dengan udara panas dan lembap di Malaysia. Saya lebih selesa dengan udara panas di negara kita. Jujur


Kesejukan ini terlalu luar biasa. Bagaimana saya akan menempuh musim sejuk nanti? Sama2 kita tunggu dan lihat. Ok, enough talking. Jom tengok gambar pulak!




Big Ben yang saya tengok hari2 time pergi dan balik dari kelas. Naik jemu. Mula2 je poyo. Lama2 tak lalu dah


Big Ben yang tak pernah takde orang kat area ni. Dia tepi sungai. Sebelah Westminster Bridge. So memang tempat tumpuan pelancong. Tu kakak tudung kuning tu lah Kak Fiza yang tersangat baik hati menjadi pemandu pelacong saya. Hehe


Ni Westminster Abbey tempat William and Kate kawen haritu. Tak sempat masuk pun. Nanti2 lah. Tengok dari luar je lah dulu



London Eye yang menjadi kebanggaan dan mercu tanda bandar London ni. Tapi tak kuasa lah nak naik. Tak teringin pun. Cuma kat bawah London eye tu ada kedai waffle yang gila sedap waffle dia. Sumpah sedap! Waffle strawberry dengan coklat. Mengagumkan!



Haa ni mesti ramai orang tau. Ni la Tower Bridge. Bukan London Bridge okay. Jangan tersalah. London bridge tu kalau pergi tengok macam jembatan biasa yang ada kat Malaysia je. Tower Bridge ni la yang mercu tanda bandar London. Ni jauh la sket dari Westminster Bridge tadi tapi kalau nak jalan kaki pun apa salahnya. Bukan berpeluh pun. Best jalan kaki kat London, cuma kalau terlalu sejuk silalah berbaju tebal k


Tower Bridge yang menjadi tumpuan pelancong. Banyak souvenior jual kat sini tapi harganya mahal la sikit. So better beli kat tempat lain yang lebih murah. (Tu pesan tour guide saya aka Kak Fiza) Hehe


Ni apa? Ni The Strand. Betul2 sebelah University saya, kampus Strand. Tapi basically kelas saya semua di Denmark Hill. Lebih kurang 15 minit naik bas dari kampus Strand ni. Sebab kampus saya dok sebelah Hospital dan memang khas untuk Institute of Psychiatry


The Strand yang menawan. Sempat la saya singgah, minum2 kopi kat sini sambil amek gambar bangunan. Alah orang London tak heran dah pon. Saya je poyo


Jalan2 jugak. Belajar tak lupa. Setiap kali sebelum masuk kelas atau jumpa supervisor (SV), saya mesti menggelabah dan tak lalu makan, sibuk la membaca bagai, mempertingkatkan diri la konon dengan ilmu. Tapi last2 dalam kelas saya diam jugak. Ada subjek clinical yan terlalu susah untuk saya cope. Subjek yang sangat tertumpu kepada medical term, bahagian2 otak, fungsi, reaksi, kesan kepada ubat dan nama2 ubat tu pun saya terpaksa ambil tahu apa side effect, lebih2 lagi yang bersangkut paut degan memory, reasoning and language impairment. So kadang2 saya macam kemurungan sebab baru dua minggu start tapi otak saya macam dah tepu. Tolong!!!!! Saya bukan doktor ismadi okay!


Nah, suhu di London yang sempat saya snapshot dari telefon bimbit saya. Sejuk gila. Tidur kena pakai stokin, sweater, dan of course duvet. Gebor2 nipis tak lut. Kalau jalan kat luar tak pakai glove atau masuk tangan dalam poket, tangan boleh kecut macam baru lepas basuh pinggan. Sekali lagi saya ingatkan, ni belum musim sejuk. Kalau musim sejuk aka salji nanti saya tak tahu apa nak jadi

*******

Ok, itu lah saja yang sempat saya kongsi untuk October update ni. Kita jumpa bulan depan, kalau umur panjang. Harap2nya ada pengalaman baru, situasi baru dan cerita baru yang boleh saya kongsikan dengan pembaca. Baik2 jaga diri di Malaysia. Doakan kejayaan saya di sini

Terima kasih Allah atas peluang ini, terima kasih mak dan ayah yang sering memberi inspirasi..

Sekian, jumpa lagi.

Salam sayang,

Hartini Omar
London, UK

*****

5 tahun dulu, sekitar Oktober 2008, saya pernah menulis ini. Siapa sangka, selepas lima tahun, ia benar2 mampu saya kecapi dengan izin Ilahi. So, teruskan berangan2. Semua impian bermula dengan angan2 ;)

11 comments:

Kalimah Cinta Penyair said...

ASSALAMUALAIKUM SDRI HARTINI...
SAYA BELUM SEMPAT MEMBACA ENTRY ANDA KAI INI...TETAPI LANGSUNG KE RUANG COMMENT KERANA INGIN SEGERA MEMBERITAHU BEBERAPA PERKARA:
1-KITA PUNYA BANYAK PERSAMAAN ANTARANYA...SAMA2 MENUNTUT DI KAWASAN BANTING. MALAH SAYA TAHU SEKOLAH YG SDRI MAKSUDKAN SBLM INI.
2-KITA SAMA2 EX-UIAM .. SAYA GRAD 2003-2004 DALAM JURUSAN IRK-MAJOR IN QURAN DAN MINOR IN PSCHOLOGY...

AND SO ON AND SO FORTH..

HUBUNGI SAYA DI ALAMAT EMEL: d-composure@hotmail.com

p/s:saya sudah menjilidkan buku tulisan Aziz Afkar 'Hartini' khas utk sdri Hartini...

me-mie said...

Wahh!besnye! Kuatkn smgat kak! U can do it! Smga cita2 n impian yg dikejar akn tercapai. Amin

Aishah Jamal said...

Tini,
Suka baca celoteh kamu disini. Jeles akak tau baca bab2 yg murah2 kat London tu.....

Semoga kamu dipermudahkan urusan menimba ilmu oleh Allah swt di bumi sana. Take care k.

Hartini Omar said...

me-mie,
Terima kasih banyak atas ucapan. mudah2han :)

Kak Aishah,
Lama x dtg kak? Sihat ke? Lepas fon hilang, terus lost contact. akak jg dr k.

terima kasih banyak

NOOR SHAZWANI ABD WAHAB said...

Salam
Saya wani dr malaysia. Sy nk ke london june ni. Nk minta beberapa ptolongan bole?

Email sy noorshazwani3005@gmail.com

NOOR SHAZWANI ABD WAHAB said...

Salam
Saya wani dr malaysia. Sy nk ke london june ni. Nk minta beberapa ptolongan bole?

Email sy noorshazwani3005@gmail.com

Hartini Omar said...

Noor Shazwani Abd Wahab,

Perhaps you can email me at charming_lead@yahoo.com

I've posted some important details about houses and what not in my latest entries. Do check them out k

Zarina Jani said...

Assalamualaikum,

Terima kasih sangat buat post ni..
InsyaAllah akak akan pegi UK hujung Sept 2014 ni.

Teruskan menulis..kalau ada peluang jumpa Hartini kat mana2 pon bagus juga..boleh dengar pengalaman kehidupan dari sifu..hehe.

Akak tinggal di Madrid, singgah la kalau datang Spain. ^^

zainura rusdi said...

Assalam. Saya kak zai. Nk bertanya pengalaman hartini sikit. Akak nk ke london akhir september ni. Nk tau cara berpakaian kt sana. Tebal ke nipis jaket yg perlu bawak. Tq yer hartini.

mohd haneb harun said...

Assalam sya akan ke sana 13/nov ni mcm mne cuaca apa yg rekomen clothes utk d pakai tk

mohd haneb harun said...

Assalam sya akan ke sana 13/nov ni mcm mne cuaca apa yg rekomen clothes utk d pakai tk