Thursday, March 20, 2014

Trip sehari ke Dover, Kent UK

Semalam saya ke Dover dengan bas. Perjalanan dari London mengambil masa sekitar dua jam setengah. Dover terletak di bahagian tenggara England. Tak berapa jauh dari London. Dalam kesibukan ni saya memang hanya mampu mencari kawasan2 yang berhampiran untuk dilawati. Bulan April nanti waktu cuti Ester baru boleh berjalan jauh sikit. Ah tapi jauh dekat bukan soalnya. Soalnya hati! Hihihi

Boleh baca tentang Dover dengan lebih lanjut di sini. Dan seperti biasa kita layan gambar je ok. Jom


Ini peta England. Tu, nampak tak sebelah London tu Kent. Haa so kira saya travel pergi negeri sebelah je. Dua minggu lagi kalau takde aral saya akan ke Cambridge pulak. Dan kalau umur panjang mahu jejakkan kaki ke Dorset di bahagian selatan tu. Orang kata cliff nya lawa. Hehehe.. Insyallah


Tujuan utama saya ke Dover ni hinilah pun sebenarnya. Ya, saya nak pergi tengok White Cliffs of Dover yang femes itu. Baca lanjut di sini. Alhamdulillah, dapat jugak merasa

Sesampai di pekan dover (pekan la kot sebab kecik je pun), saya terus berjalan kaki dengan bantuan google map ke white cliff.


Tadaaa.. Ni lah dia route perjalanan saya. Kalau ikut map ni, lebih kurang sejam suku berjalan kaki. Tapi saya rasa tu langkah orang putih. Langkah untuk individu sekecil saya lebih pendek, jadi masa yang saya ambil lebih lama


Lorong dari pekan ke White cliff agak creepy lah jugak. Hahaha serius time saya jalan ni saya bawak batu dua ketul. Saya bukan takutkan orang. Hantu pun saya yakin takdenya siang2 buta alam ni. Saya takut anjing! So saya agak kalau ada anjing yang cuba mengapa-ngapakan saya, saya baling je la dengan batu tu. Haha konon. Tapi alhamdulillah, sepanjang perjalanan tiada apa2 yang berlaku. Insyallah, Allah sentiasa ada sebagai pelindung. Tapi ko kene la berhati2 jugak kan


Melewati pelabuhan dover yang sibuk. Ada juga perkhidmatan feri untuk ke Perancis di seberang sana. Cer korang tengok peta selat dover ni, haa kan seberang tu France. Haruslah ada perkhidmatan feri untuk ke sana. Cuma saya ke France (Paris) dulu dengan keretapi.


Slow-slow je lah jalan tepi tebing sambil tengok pemandangan yang subhanallah.. Cantik.. Indah.. Hmmm.. tak terlafaz lah rasa kesyukuran saya ni..


Pengunjung pun tak ramai. Maklumlah bukan hari minggu. Saya ni kalau jalan memang tak tunggu hari minggu ke apa. Ada masa saya jalan aje. Kalau takde kawan saya pergi sorang. Tadehal punya. Leceh la nak menunggu orang nak plan bagai. Isk, makin lama makin best pulak kalau jalan sorang. Tapi tengok tempat jugak lah. Ada tempat yg lagi best pergi ramai2


Cliff ni terhasil dari batu kapur. Ala kira sama lah dengan batu cave tu cuma batu cave tu tetengah alam. Yang ni tepi laut. Tapi kira lebih kurang gitu la. Disebabkan cliff ni duk nya dekat sempadan England dan France, kira dia jadi kawasan strategik la dulu2 untuk mengawal peraiaran. Camtu lah kot. Eh, baca sendiri lah sejarah dia. Cari je di google. Tak kuasa nak menaip panjang lebar


Kat tepi tebing ni memang ada tempat jalan kaki je. So kira takde kenderaan berenjin yang boleh masuk. Tapi kalau dulu2 dorang bawak pedati kuda ke saya tak tau la


Sekadar merakam panorama. Syukur lah cuaca pun sangat membantu. Matahari sangat terik tapi janganlah terpedaya dengan matahari itu di sini. Matahari je terik tapi sejuk tetap sejuk.


Di kejauhan pelabuhan dover yang saya lewati tadi. Jauh saya berjalan. Sorang2 layan perasaan sambil dengar lagu Zizan dan Kaka.. "Bawaaaa.. daku pergi....." Bhahaha


Saya ni rupanya penggayat. Saya tak boleh nak berdiri kat tebing sangat. Seriau rasanya. Mujur tak pitam. Tapi saya buat2 berani jugaklah cuba merakam gambar yang konon shot maut. Tapi tak berapa hebat lah sebab saya takut kalau2 saya yang maut


Yang dia pagar tu sebab tu kawasan binatang2 cari makan. Kuda, lembu, biri2 bagai. Kalau tak pagar mau menjunam pulak binatang2 tu dalam gaung


Ha ni contohnya. Sekawan kuda padi yang sedap melepak gigit2 rumput. Sebab tu dorang pagar kawasan tebing tu. Pelawat boleh je masuk kawasan berpagar ni. Dibenarkan



Kawasannya berbukit. Memang kene fit lah nak berjalan. Pakai kasut yang sesuai. Berjalan kaki kalau kat UK memang best. Lagi sekali saya ulang, berjalan kaki KALAU KAT UK memang best. Kalau kat UK eh. Bukan di Malaysia. Cuma tu lah, kene pakai baju yang sesuai juga sebab sejuk. Kadang2 kita tak jalan or kuar rumah sebab sejuk sangat


Rata2 yang datang ke cliff ni orang2 separuh abad. Atuk nenek yang dah tua, dah beruban, tapi helok sangat berjalan slow2 berdua. Kagum saya. Siap bawak beg pack bagai. Dan takde sorang pun pelawat yang berselisih dengan saya yang tak ucap 'Good Morning' or 'Hello' or sekadar 'Hi". Takde. Semua wish dengan begitu ramah sekali. Saya suka culture gini


Di kejauhan, Dover Castle yang tersergam. Tak berapa nak indah lah kot. Sebab kalau tempat tinggal batu2 petak2 gitu saya pun tak rasa macam nak duduk. Patutlah puteri2 dorang beriya2 minta diselamatkan. Stress gaknye duk kat tower gitu. Isk


Dah turun, ambil pulak gambar cliff dari bawah. Memang macam batu cave. Cuma takde tangga ngan patung emas je


Kawasan waterfront dia. Banyak la hotel2 dan ada jugak kedai2 bebas cukai yang jual barang2 dari paris. Ala2 langkawi gitu..


Port Dover dan cliff yang saya daki tadi dari arah waterfront dia. Gila tak jauh saya berjalan. Cuna tengok bukit yang lepas flyover tu. Haa, tadi kat situ lah saya bergambar. Kesahnya. Alah tapi sementara boleh jalan ni. Nanti Kalau Allah tarik balik nikmat kaki baru nak teringin buat itu ini. Ni dah ada peluang, jalan lah selagi mampu. Sambil2 belajar dan menambah ilmu



Kawasan marina dia. Kalau sape pernah pergi marina bay kat langkawi tu, haa lebih kurang gitu je la style dia. Tempat orang2 kaya park bot mereka. Untunglah ada bot. Saya ada keta je. Tu pun tak habis lg bayar..


Berjalan balik ke pekan untuk ambil gambar di kawasan sekitar. Bangunan dorang biasalah kat UK ni, semua style batu bata gitu. Kebetulan sekarang dah nak masuk musim bunga. Haruslah memang ohsem gayanya


Taman yang betul2 sebelah bus stand saya tunggu bas untuk balik semula ke London. Tu nampak tak dari jauh Dover Castle tadi? Sian kan tuan puteri. Tengok rakyat jelata dari atas je. Memang stress. Konfem beliau stress


Dover city council. Kira pejabat daerah la senang cakap. Betul2 kat tengah bandar dia.


Ni cathedral yang terletak sebelah pejabat daerah tadi. Lawa tapi saya tak masuk lah. Malas lah pulak nak round dalam gereja tu sorang2. Eh, macam takut pulak. Bukan takut, saya dah penat kot time ni. Rasa nak cepat je carik kedai untuk merehatkan kaki



Lagi bangunan bersejarah di kawasan sekitar.


Robohan cathedral lama yang sempat saya snap gambarnya sebelum berehat kat McD. Mujur lah ada McD kan. Kalau tak, tak tau nak lepak kat mana. Sini bukan ada kedai2 kopi, or kedai2 mamak macam kat mesia tu. Nak duduk tunggu kat luar memang kejang beku la jawabnya


Royal Victoria Place katernyer. Entah apa saya pun tak tahu


Dan berjalan lagi di sekitar pekan dia yang tak besar mana. Ada muzium dan satu dua tempat lagi tapi saya tak pergi pun. Hari dah petang, perut dah lapar dan kaki dah letih.

Dan itu je lah gambar yang boleh saya kongsikan dengan anda sempena trip sehari saya ke dover. Tiket bas pergi balik berharga GBP13. Murah je. Kene simpan duit sebab bulan empat nanti nak merayap jauh sikit ^^ hehehe. Insyallah kalau panjang umur..

Akhirnya seperti biasa berbanyak syukur kepada Allah taala atas kesempatan yang sudi dikurniakan kepada saya. Semakin jauh saya berjalan, semakin luas pengalaman. Dan mudah2han semakin dekat saya dengan Allah, Tuhan semesta alam

Ok, terima kasih kawan2 kerana sudi membaca. Nanti kalau pergi mana2 saya share lagi insyallah

Jaga diri di Malaysia. Salam sayang

5 comments:

drlola said...

salam lead. Been ages since we've kept in touch. I heard from Uswah that you're in UK. Glad to see that you're happy. All the best with your studies. Do keep in touch.

Hartini Omar said...

Awla ;)

Ya Allah lama sgt tak dengar khabar. Yea, ada saya jumpa uswah time birthday party. Alhamdulillah, semua baik2 je kat sini. Awak sihat? Email me at charming_lead@yahoo.com I'll give you my number. Thanks for droppin by ya. Jg dr

Rapunzel Cikilolo said...

ok, cerun tu agak seram nak lalu

:)

Hartini Omar said...

rapunzel, aku pun gayat. memang seram

Noor Hafiza said...

Hi tini...jumpa blog nie masa google psal Scotland. Bess baca blog u. keep sharing ok