Friday, July 22, 2011

Jom berangan!

Boring? Ha jom la layan

Selamat datang ke rumah saya :) Meh la semua saya bawak bersiar2 kat rumah saya ni. Bersiar di luar rumah? Noe noe noe noee.. Kita bersiar di DALAM rumah ye. Luar apa ada. Dalam rumah saya ada macam2. Jom

Ha, ni lah ruang tamu tingkat bawah. Ada tangga spiral, ada kolam kecik. Saya ingat nak bela ikan kat situ, tapi takut pulak nanti airnya jadi kotor. Jadi, saya letak je la air paip bercampur klorin. Nampak la hijau2 sikit. Ha yang meja kecik kat tengah2 tu, saja je saya letak. Kot2 la nak minum petang ke apa, senang. Boleh duduk2 sambil makan goreng pisang, bubur kacang ke apa

Ini tangga dari tingkat dua nak ke tingkat tiga. Saya sebenarnya nak jugak buat lift, senang nak turun naik. Tapi, bukan ke elok kalau kita excercise, daripada menggemukkan badan je. So, inilah hasilnya :) Saya tak menyapu dalam rumah saya ni. Kalau nak menyapu, saya terpaksa amek cuti kerja seminggu. Saya serahkan tugas menyapu kepada cleaner je. Rumah saya pun pakai cleaner tau. Tak main lah orang gaji. Ingat apa, Aion MC je ke mampu pakai cleaner?! Huh

Haa, ini ruang sisi di tingkat bawah tadi. Boleh lah anak2 sedare nak main kejar2 ke apa. Main cop2 tiang pun saya benarkan. Termasuklah nak main rolerblade ataupun berbasikal dalam rumah. Alah, apalah nak berkira sangat. Biar la bebudak nak buat apa pun. Kalau kotor lantai ni, cleaner kan boleh cuci. Ruang koridor ni sangat luas. Kalau stakat nak buat kenduri doa selamat, satu kampung saya boleh panggil. Takde hal la punya

Ini bilik air peribadi di dalam bilik tidur rumah saya. Macam biasa, ada tub untuk merendam2kan badan, pancuran shower dan lain2. Menarik bukan?

Ha, sila lah masuk ke bilik ruang tamu di tingkat dua. Rumah saya ni, kalau dialihkan semua perabot, boleh kalau nak jadikan dewan perhimpunan ke apa. Spacious! Tak payah gaduh2 nak memintak permit la bagai dari kerajaan. Eheh, saya kan bekerja keras di kompany besar, setakat ruang tamu macamni, saya boleh je kalau nak bina 3/4 lagi. Itu piano kat tepi tu, memang saja saya beli untuk buat perhiasan. Saya manalah reti nak memiano-miano ni. Rumah orang kaya2 kan ada piano, saya pun nak la piano jugak. Alah, lagipun harga piano baru 5/6 ribu ye tak? Murah sangat berbanding gaji saya di kompany besar tu

Ni dari side blah sini pulak. Bil letrik kat rumah saya ni takyah tanya la berapa kan? Eh, saya dah bina rumah besar2 macamni, xkan la saya tak mampu pulak nak membayo bil nya. Saya ni marhaen yang bertimbang rasa dan prihatin tau. Bil air bil letrik tak pernah tertunggak!

Nak tengok muvi? Apa kelas pegi TGB ke GSD. Kat dalam umah saya ni ada bilik theatre. Sebijik macam panggung. Siap dengan kerusi boleh laras yang empuk, selimut tebal untuk menutupi tubuh yang kesejukan (senang kot2 tertidur skali), tempat letak air dan popcorn kat tepi kerusi yang sebijik macam dalam panggung. Wallaweh! Tip top! Nak tengok astro? Astro saya tak amek sebab mahal bayarannya. Lagipun astro ni banyak iklaaaaannnn aje. Macam bayar untuk tengok iklan pulak. So saya tak amek la

Bukan saja panggung wayang, kolam renang pun ada kat tingkat tiga. Setakat nak buat 5meter papan anjal, renang berirama, 4x200 kuak dada, takde hal kalau kat kolam renang umah saya ni. Saya selalu la lepak2 kat sini bila balik keje. Maklumlah kan, dah keje penat2, petang2 eloklah kalau dapat merendam2kan diri di kolam. Bila2 saya rasa bosan, saya bukak jugak kolam ni untuk penggunaan umum. Tapi saya charge sekali masuk dua ringgit. Kanak2 RM1. Bijak tak saya? Heh!

Disebabkan minat yang sangat mendalam kepada sukan tenis, saya bina lah jugak court tenis ni. Tapi ye lah, saya ni single, main tenis ni kene berdua, maka jaranglah saya ke sini melainkan untuk tengok je samada court ni bersih ke tak. Kadang2 cleaner umah saya bersidai kat court ni sebab court ni sya bina kat luar rumah. Kemain lagi dorang eh. Tuang keje la tu!

Bowling? Heh, depan mata beb! Tak payah sampai nak ke piramid untuk men bowling. Kat tingkat tiga umah saya pun ada tempat men bowling. Siap semua dah, tinggal main je. Rumah korang ada ke?! Heh (eh, terbongkak la pulak saya sebab dah hidup kaya raya). Sori2, sila lah datang main bowling kat umah saya. Saya bagi free entrance k. Tapi nak main kene bayar. Masuk tengok je free. (Gila jahat)

Ha, ni antara bilik yang paling saya suka sebab selalu lah saya melepak kat bilik ni. Main fesbuk, tengok blog, edit gambar, baca buku. Ala, kira ni macam bilik bacaan merangkap ofis la. Memang saja saya gunakan perabut jati bagi menjamin mutu dan kualiti bilik ni. Bila masuk, dengan bau kayu lama bagai, so terasa la nak membaca dan mengarang dan sebagainya. Ha, bijak tak saya?

Jangan ingat saya yang tak reti masak ni tak mementingkan bahagian dapur. Tengok je la dapur rumah saya ni. Besar, bersih dan luas. Nak masak makanan kenduri kawin pun tak payah nak membangun2 balai ke apa. Boleh terus masak dalam ni. Perabut saya pilih kaler putih sebab nampak lagi ekslusif dari kaler2 lain. Laguipun, dapur kaler putih menandakan yang tuan rumah tu malas beno la nak ke dapur. Kalau orang rajin ke dapur masak itu ini, takkan ade nya nak memilih kaler putih. Aje gila ke apa nak menyusah2kan diri menyental bagai. Isk

Ini bilik rehat tetamu, kat tingkat dua di wing belah kanan. Nak duduk bepeleseran pun boleh, baca suratkhabar ke apa, menyembang2 kosong, semua lah. Cendeliar yang tergantung tu je, lagi mahal dari keta myv merah saya. Dahsyat kan saya membelanjakan reta untuk kepuasan berumah? Hahaha

Ini bilik apa? Erk, bilik apa eh? Saya pun kadang2 lupa sebab dah banyak sangat bilik dalam umah saya ni. Sampai saya rasa nak letak signboard supaya senang saya cari bilik2 tersebut.

Ah, saya ingat dah. Ini bilik main nenek2. Kan luas tu kalau nak buat bulatan. Dah penat main, boleh terus landing kat sofa2 yang saya beli khas dari Itali. Sebabtu sengaja saya letak kat bahagian tepi, luas sikit kawasan tengahnya. Amacam rumah saya, hebat tak?

***
Sangat puas hati dan seronok berangan2 kan yang? Hmmm.. berangan je la. Bukan ada orang nak marah pun kalau nak berangan2

p/s: gambar diambil dari post Ambhi. Ntah la mana dia dapat dan umah siapa ni. Saya pun tak tau. Sekian, terima kasih daun keladi :P

8 comments:

Aishah Jamal said...

Hahaha...akak suka baca cara Tini terangkan fungsi bilik2 tu.
:D

deena awanis said...

nak berangan gak ah...=)

Anonymous said...

lawak arr lead...tp mmg nice house (standard castle kot) with nice day dreaming!;)

-masyi23-

Hartini Omar said...

kak aishah,
hehe saja saya mengarut sebab boring. thanks kak, singgah

deena,
berangan je la mampu. kalau betul2, 20 keturunan belum tentu dapat

masyit,
hehe berangan rumah org boleh la aku ni.. hehe jd la. mn tau berangan2 dulu, dapatnya nanti. eceh!


thanks semua

auntacu81 said...

sangat suka gaya angan-angan lyd ni...^__^...hahaha....i liiiikeeeeee...

Aku Ibu Muda said...

wahhhhhhhh..besar sungguh...satu kampung boleh duduk :)

Hartini Omar said...

kak laily,

berangan2 mat jenin je kak. memang mudah :)

ibu muda,

beso2 pun bukan rumah saya.. hehehe

terima kasih anda berdua

It's All About Me said...

hahaha..terkejut beruk saya..ingatkan betullah ni umah tini...hmm..elok juga kalau berangan..sekurangnya ada motivasi untuk dapatkannya..tapi saya..memang dari dulu susah nak barangan-angan tinggi...