Tuesday, January 30, 2007

Korban kasih

Terlalu lama blog ini kubiar sepi. Kelam rasanya hari2 yang berlalu, tanpa rasa, tanpa jiwa. Aku hidup tanpa cinta. Kerana orang2 sepertiku hanya tahu mengadun rencah duka dan lara. Kadang2 aku bahagia bila berduka. Kalau segalanya indah dan ceria, terasa jiwa kosong, kusam dan bungkam. Hanya senyuman terukir di bibir namun hati tetap merintih. Patutlah karya2 indah hanya dapat dihasilkan bila diri dalam nestapa. Kerana bila sedih, kita lebih dekat dengan hati, dekat dengan nurani.

Minggu lepas aku ke utara tanah air. Menyambut tibanya eidul Qurban bersama2 keluarga angkatku. Banyak kah yang telah aku korban kan demi keluarga dan agama?? Entah, jawapanya aku pun tak tahu. Korban. Belum pun dalam fahamanku terhadap nilai yang satu itu. Bukan daging dan ternakan yang sampai pada tuhan, melainkan amal dan keikhlasan.

Sempat juga masa kuhabiskan bertandang ke rumah jiran2 dan saudara-mara (angkatku). Dari situ kukenal dengan ramainya dan banyaknya perangai manusia yang tuhan ciptakan. Ada yang begitu, ada yang begini. semuanya kuambil dan kusimpan kukuh dalam jendela hati. Biar kugunakan bila tiba masanya nanti.

Aku ingin menjadi seperti ibu itu bila aku dewasa nanti. Memberi dan memberi tidak pernah meminta untuk dihargai. Jiwanya murni, hatinya suci namun kelam di dalam, tiada siapa dapat renungi. Ibu itu telah amat banyak berKORBAN demi anak2 dan cucunya. Tanpa pula mengenal jerih payah dan beratnya tugas tergalas di bahunya. Aku kagum malah bersyukur. Paling tidak pun, aku berpeluang mengenali insan setabah itu. Suka duka yang dilaluinya takkan mampu ku ukirkan dengan kata2. Biar tuhan saja membalasnya dengan limpahan pahala.

Kalau si ibu yang sebaik itu pun didurhakai lagi, aku takkan mampu menerima kenyataan hidup ini. Apalah sangat yang diinginkan oleh si ibu tua itu melainkan perhatian dan kasih sayang anak2. Tapi malang… Itulah, takkan mampu anak2 menjaga ibu yang seorang. Takkan mampu kita. Tahap juangnya takkan sama. Rasa sayangnya takkan sedalam cintanya ibu pada kita. Setitik air mata ku jatuh berderai di pipi. Sukar benar rasanya melihat kesedihan hati tua itu. Kalau lah aku mampu, biarlah segala kebahagiaan ini ku curahkan buatnya, dan segala kepayahan hidupnya kekal buatku berabad lama. Tapi mana ku mampu menghalang perancangan ilahi. Sesungguhnya segala apa yang terjadi ada hikmah dan rahmat yang menyelubungi.

Kini aku rindukan ibuku. Rindukan ayahku dan adik2ku di rumah sana. Mereka berhari raya tanpaku disisi. Entah apa sebenarnya di hati mereka. Entah kan marah, entahkan rela. Moga mereka dapat menerima aku dan diriku ini. Aku insan yang suka mengembara melihat manusia, namun seringkali lupa untuk menjengah kedalam kehidupanku sendiri. Moga bonda dan ayahnada memaafkan segala dosa2ku. Aku hanya Tini yang selemah2 manusia. Ampunkan ku Mama, ampunkan ku Papa. Ya Allahu Rabbi, sayangilah kedua ibu bapaku seperti mana mereka menyayangiku sewaktu kecilku. Berilah limpah rahmat dan keberkatanMu kepada mereka. Hidup dan matikanlah mereka dalam keimanan dan ketaqwaan kepadaMu. Allahu rabbi, jadikanlah aku anak solehah yang berbakti kepada kedua orang tuaku hingga ke akhir hayatku, ya Allah. Murahkanlah rezeki ibubapaku dan permudahkanlah segala urusan mereka. Hanya kepadaMu ya Allah aku mengadu dan bermohon sesuatu. Ya Allah, tidak lupa jua ibu tua itu. Lindungilah dia dari duka dan nestapa. Murahkan lah rezekinya. Tenangkanlah hatinya. Damaikanlah dia dalam kehidupan dan kematiannya dan hanya padaMu lah aku berserah…

Moga dengan kedatanganku ke kampung ini, dapat memberi seribu pengalaman dan pengertian tentang erti korban yang sebenar. Bukan mudah berkorban, apatah lagi dikorbankan. Moga saja ku yang masih muda belia ini dapat mengamat-amati erti pengorbanan dan kasih sayang. Erti hidup dan juang. Korban kasih yang sejati, korban kasih yang suci.


SEGENGGAM TABAH –inTeam-

Bertali arus dugaan tiba
Menakung sebak air mata
Namun tak pernah pun setitis
Gugur berderai di pipi

Tidak ditempah hidup sengsara
Suratan nasib yang melanda
Menongkah badai bergelora
Diredah bersendirian

Bagaikan camar pulang senja
Patah sayapnya tetap terbang jua
Sekadar secicip rezeki
Buat yang sedang rindu menanti

Segenggam tabah dipertahankan
Buat bekalan di perjalanan
Kau bebat luka yang berdarah
Kau balut hati yang calar

Telah tertulis suratan nasibmu
Derita buatmu ada hikmahnya
Terlukis senyum di bibir lesu
Tak siapa tahu hatimu

Biarpun keruh air di hulu
Mungkinkah jernih di muara
Biarpun jenuh hidup di palu
Pasti bertemu tenangnya….

No comments: