Wednesday, February 28, 2007

Tersemadinya sebuah lagenda


(gambar2 di Jeti Kuah, Istana apartment, Pantai pasir Hitam dan Datai Bay)

Tepat jam 2 petang, lantai jeti Kuah itu kupijak. Perjalanan dengan feri new frontier tadi begitu meletihkan. Rasanya sudah lebih 12 jam di dalam perjalanan dari KL ke Kedah. Bertolak dari rumah tepat jam 11.30 malam, dengan lebuhraya yang sesak menggila, sekali singgah berehat di perhentian Tapah, berhenti solat subuh di perhentian Sungai Perak, dan berhenti minum pagi di Gurun, perjalan dirasakan amat lama. Dengan kereta2 yang bertali arus, rasanya ramai benar manusia yang ingin meninggalkan metopolitan untuk bercuti dengan keluarga. Di dalam feri, tiada apa pun pemandangan yang dapat ku perhatikan. Tingkap feri nya terlalu tinggi. Lalu kuhabiskan masa sepanjang 1 jam 45 minit untuk melelapkan mata. Mama yang duduk di sebelah pun turut terlelap. Cuma adik2 yang tidak tidur dan sibuk melutut di atas kerusi. Mengomel itu dan ini ke luar tingkap.

Ramai benar pengunjung Pulau Lagenda itu. Sesak benar lagaknya. Sama sekali berbeza dengan 15 tahun yang lampau. Terpukau sungguh aku. Membangun benar pulau ini kurasakan. Mungkin benarlah telah tamat sumpah Mahsuri selama tujuh keturunannya. Dan sekarang, Langkawi telah jadi pusat peranginan yng indah dan tiada taranya. Masih wujud lagikah makamnya? Terfikir aku, namun tak pula terbuka bicara di bibir.

Petang itu kami sekeluarga berehat saja di bilik. Kembali menunaikan kewajipan yang tergendala dalam perjalanan. Adik2 bersorak riang, tak sabar untuk mandi manda di kolam. Ah, anak2 kecil. Mungkin juga begitu sifatku 15 tahun dulu.. aku cuma memerhati dari tingkat tujuh apartment kami. Sesekali terdengar sorak riang adik2 yang gembira dengan dunianya. Dunia kecil mereka, tentu sekali indah dan penuh warna.

Tepat jam 5 selepas Asar, kami meneroka seluruh pulau. Van yang disewa papa agak usang keadaannya. Bising ayahanda seorang itu. Bimbang benar perjalanan yang mungkin tidak menjanjikan keselamatan. Namun kami gagahi jua. Pertama sekali kami singgah di Pantai Pasir Hitam. Indah… Bagi aku yang hidup di kota, sekotor mana pun pantai itu, tetap indah di pandangan mata. Pepasir nya yang hitam masih kelihatan. Dulu pun aku pernah melawat pantai ini. Namun tiada apa2 memori yang dapat kuputarkan kembali. Mungkin kecil benar aku waktu itu untuk mengingati kisah dan ceritera sendiri.

Perjalanan diteruskan. Kali ini kami singgah di pusat Cable Car Langkawi. Ya Tuhan, mahal benar harganya untuk menaiki kereta kabel tersebut. RM25 dewasa. RM 20 kanak2. Kalau dikira semua kepala dalam keluargaku, RM 140 yang mesti dihabiskan di situ saja. Ah, lekas benar aku mencadangkan supaya ia dinaiki di lain kali sahaja. Lebih baik rasanya menghabiskan wang yang sejumlah itu untuk membeli belah di Pekan Kuah. ‘Hmm… kalau perempuan tu, perempuan juga..’ kata papa. Aku cuma tersenyum mendengarnya.

Kami bergerak lagi. Kali ini singgah di Teluk Datai yang indah. Kebetulan sampai, mentari juga turut mahu berlabuh di hujung pandangan. Tumpahan wewarna jingga begitu damai dan mempesonakan. Subhanallah.. Amat-amat memukau pandangan. Indanhnya ciptaan yang maha Esa. Indah lagi kesempurnaan daya penglihatan yang dikurniakan oleh-Nya. Dalam diam ku bersyukur. Deretan bot2 dan sampan yang bagai terletak mengindahkan lagi pemandangan teluk tersebut. Sempat jua kami bergambar sementara ayahanda mengisi petrol yang kehabisan. Alhamdulillah, bersyukur benar dengan segala yang mampu dicapai tangan. Dalam vacation begini, tiada yang lebih indah dari bersama2 dengan keluarga dan darah daging sendiri.

Dengan Van yang usang itu, kami meneroka lagi. Kali ini ke Padang Matsirat dan Pantai Cenang. Adik2 kegirangan bermain di gigi air. Mungkin esok kami ke sini lagi untuk mandi. Hari ini, cukup berjalan dan melihat2 sahaja. Kami makan malam di pekan Pantai Cenang itu. Ramai sekali rakyat2 asing yang berkeliaran bagai tanah mereka. Sesekali kami bersapa dengan senyuman. Anak Malaysia, mesti lah penuh dengan sopan santunnya. Bukan luak pun malah berpahala. Jadi senyumlah di mana2. Senyum yang dari hati, passti sampai ke hati. Ah Tini, ayat lazim mu….

Underwater World Langkawi itu pun kami cuma sempat melihat saja. Di langkawi, semuanya beroperasi dari jam 9 hingga 6 petang. Jadi kalau tiba lewat, datanglah kembali keesokkan harinya. Dan itu jualah yang kami lakukan. Akhirnya, kami kembali semula ke apartment pada jam 9 lebih. Malam, kami habiskan masa bersembang dan berehat2 sambil menjamah coklat. Malam itu kami tidur awal. Kerana esok menjanjikan kepenatan yang tentunya sukar digambar…

Cukup 3 hari 2 malam berada di pulau lagenda, kami pulang semula ke halaman tercinta. Melawat water world Langkawi di hari kedua, mandi manda, menaiki jet ski dan banana bot, mebeli belah di pekan Kuah, singgah di Dataran Helang, kami tinggalkan Langkawi dengan seribu keindahan yang pasti kekal dalam memori. Cuma yang pasti, tiada lagi kedengaran nama Mahsuri di mana2. Tidak ramai pun pengunjung yang melawati makamnya (yang kini bukan lagi percuma). Telaga tujuh pun begitu juga. Yang ramainya, orang cuma kenal Langkawi kerana kemurahan cawan pinggannya, periuk belanganya, coklatnya dan hotel2 serta resortnya yang indah2. Jadi di mana hilang lagendanya?? Dalam diam aku terfikir. Dulu kalau ke Langkawi, pertama sekali yang mesti dilawati adalah makam Mahsuri. Namun itu dulu, bukan sekarang. Sekarang kalau ditanya, adik2 ku pun tidak mengambil tahu siapa itu Mahsuri. Ai, pelik benar… p[antas benar masa berputar. Tiada lagi lagenda yang menjadi omongan. Tiada lagi sejarah dulu kala dan dongeng-dongengan. Langkawi kini telah jauh berubah wana dan arusnya. Bukan lagi boleh di panggil dengan nama Pulau Lagenda. Yang boleh, mungkin nama Pulau Bebas Cukai sahaja…

Sejarah, jika tidak disejarahkan pada warisan2 akan datang, maka akan tinggallah ia menjadi sejarah yang dilupakan.. Seperti juga lagenda yang disemadikan bersama dengan jasad dan tubuh badan……

No comments: