Tuesday, May 29, 2012

Ikan bakar Tanglin

Ok. Ini entri segar dari ladang. Semalam Isnin saya dah ambik EL. Sangat tak larat sebab Ahad balik dari Mersing pun dah lewat. Memang cantik outdoor fotoshoot di Pantai Tanjung Leman. Yang tu nanti2 lah saya cerita. Gambar pun saya tak transfer lagi dalam lappy. Sangat jauh okay drive pergi balik. Yang penting, happy

 So bila datang kerja harini (Selasa), memang saya dan Perimala je yang ada. Maklumlah, student cuti Gawai seminggu, so time2 student cuti ni ofis memang lengang. Ada yang ambil cuti sempena cuti sekolah dan kalau tak cuti pun, gerenti macam cuti punya. Melilau la kemana2 nak pergi

Disebabkan saya tengok Peri dan Peri tengok saya, saya pun decide untuk blah dari ofis dan mencari port makan tengahari yang best. Blog punya blog, surf punya surf, jumpa la ini gerai ikan bakar Pak Din kat Tanglin. Bedesup saya drive dari Cheras ke sana (ala, dekat2 dengan Masjid Negara), dan tadaaaa.. Sempoi dan selamba je la saya bedal makan sorang2. Apa ada hal ye tak?

Disebabkan saya malas nak berkamera bagai, saya amek je gambar2 di bawah dari blog orang lain. Serius, memang cenggini jugaklah yang dihidangkan depan mata saya.


Ikut la korang nak makan kembung ke, keli ke, pari ke, cencaru ke. Sukahati. Kat sini kuah asam dia main tuang je kat ikan. Ala2 banjir gitu. So takde la asek nak angkat tangan suh tambah kuah je kan? Kira tak kedekut la

Konsep dia sangat ke'Malaysiaan' la. Datang, beratur amek nasi, pergi kat tempat orang bakar ikan, pilih mana nak, cari meja kosong, lahap sampai kenyang. Air2 common macam sirap, teh o ais, bandung pun dah siap hidang kat meja depan tu. Ambik je sendiri. Kalau nak air yang special bagai, pepandai la order. Nanti bila korang tengah makan, ada la orang datang tolong kirakan harga makanan korang. Ala2 macam kedai melayu makan tengahari la


Ni la konsep kedai dia. Sebenarnya kat food court je tapi sebab ramai gila pelanggan, pakcik ni bukak lah khemah extra. Orang2 ofis memang ramai la yang datang makan. Mostly memang semua datang dengan member2. Datang lepak2 sambil cerita bergegar2. Saya je datang sorang dan dok dengar cerita orang meja sebelah

Harga ok la. Saya makan nasi + sayur + kembung bakar + teh o ais : RM10. Bagi saya ok dah tu. Korang expect apa makan kat KL? Dua hengget? Tak dapat la dik non oi...

Rasa pun ok. Saya bukan lah peminat tegar ikan bakar tapi saja la nak cuba. So kalau korang nak try, pepandai lah google sendiri. Jalan dia senang je. Lepas sikit masjid negara, ada lorong kecik belah kiri nak ke Taman rama2, Lake Garden semua. So korang ambil jalan tu. Jangan terlajak pulak. Dah nampak masjid negara tu slow2 la pandu. Mesti akan jumpa punyalah

Orang kata ada satu kedai ikan bakar kat Jalan Bellamy. Haa yang tu KIV dulu. Ada rezki kita cuba yang tu pulak. Saya mesti membiasa2 kan diri jalan dan lepak sensorang sebab mana lah tau nanti nak travel ke London ke, Paris, Milan, Cordoba, Doha, Bratislava seorang diri. So dah senang la nanti. Cewah! Angan2 nak besar... Poyo! Semua impian start dengan angan2. So mana lah tau, by the time umur saya cecah 40 nanti, selamat saya menjejakkan kaki ke pelusuk dunia. Hik, gumbira!

Ok sekian lah untuk entri ini. Jumpa lagi

next yg tekak nak makan : Udang kat Bubba Gump (eheh.. trasa ringan la dompet. Baru sebut dah rasa ringan)


3 comments:

auntacu81 said...

Salam lyd...nyumnyum bestnyer...akak suker ikan bakar...huhu nanti adlah pulak akak mencariknyer...:) next time bawak akak tau...huhu...

p/s: bubba gum shrimp: huhu terbayang kat dalam kepala aje akak dah rase dompet ringan...kekeke

Ajamahiyaa said...

fuyooo..tahniah da sampai tg.leman!!!!
kg eden tuh...
leh p tg.resang..telok gorek...lg cantekkkk...
kalau aja leh bw k.lyd ronda mersing kan besttt..;)

Hartini Omar said...

kak laily,

haa, nanti yang kat bellamy kita g saing k. papehal sy roger kak laily. tp tu lah, tak tau la bila nak perginya

aja,

haa, akak da sampai tg. leman. cantik. jeti nak ke pulau sibu kan? lautnya biru, pasirnya putih. hmmm... speechless. nanti kita g pulau2 la jaa. hehe

thanks uols