Friday, March 30, 2012

Saya dan Fotografi

Hari ini saya nak tulis tentang fotografi. Ramai yang bertanya tentang harga pakej dan sesi fotografi saya. Sebelum saya bercerita tentang harga dan sebagainya, ada beberapa perkara penting yang perlu dimaklumi dulu kepada para pembaca

1) Saya BUKAN jurugambar profesional. Saya tidak berdaftar dengan mana2 organisasi atau kampeni atau bekerja di bawah mana2 fotografer profesional yang lain.

2) Saya tidak pernah mendapat sebarang latihan formal mengenai fotografi, tidak pernah hadir ke mana2 bengkel atau seminar dan tidak pernah menyertai sebarang pertandingan fotografi atau yang seangkatan dengannya.

3) Saya bermula sebagai seorang yang mempunyai hobi merakam gambar dan tidak menyangka bahawa saya dianugerahkan sedikit kemahiran untuk berada di 'tempat' di mana saya berada sekarang. 

4) Saya tidak mempunyai sebarang perkakas canggih seperti lensa2 yang panjangnya sedepa, atau berbagai lagi device menarik yang dapat 'meracun' orang lain. Sekadar DSLR biasa 10mp dengan 18-55mm kitlense.

5) Belajar 100% dari pembacaan yang di google sendiri, self tutorial, curi2 baca buku fotografi mahal2, selak2 majalah fotografi yang melekakan dan selebihnya bergerak di atas prinsip 'trial & error' sahaja

6) Tidak segan belajar dan bertanya, mahu meningkatkan prestasi dan gembira jika dapat memberikan kepada kawan2 (pelanggan) apa sahaja yang mereka mahukan.

7) Boleh berlebih kurang dan tak kesah berpenat lelah kerana fotografi bagi saya adalah 'intrinsically rewarding' berbanding bayaran dan kemashuran dan sebagainya

8) Tidak mempunyai sebarang printer atau device yang dapat menukarkan foto2 yang saya rakam ke hard copy, story board, sticky album dan sebagainya. SAYA HANYA AMBIL GAMBAR DAN EDIT SAHAJA. Perint memerint, terpulang lah kepada tuan empunya badan

................................................

Okay, rasanya itu sahaja perkara penting yang perlu diberitahu dahulu. Dan untuk memudahkan kefahaman, saya senaraikan sahaja harga yang saya tawarkan kepada pelanggan.

a) 1 ocassion (RM200) - Bertunang / Nikah (unlimited keping, unlimited hour, kerja sampai majlis habis) - Pelanggan dapat DVD dengan semua gambar2 yang ditangkap berserta 1 folder RETOUCHED (5-8% dari jumlah keseluruhan gambar)

b) 1 ocassion (RM250) - Majlis belah perempuan / Majlis belah lelaki / Outdoor (unlimited keping, unlimited hour, kerja sampai majlis habis) - Pelanggan dapat DVD dengan semua gambar2 yang ditangkap berserta 1 folder RETOUCHED (5-8% dari jumlah keseluruhan gambar)

c) Pakej selalu orang amek (RM650) - Nikah + Majlis belah perempuan + Outdoor [atau] Majlis belah lelaki (Jimat 50 hengget) - Dapat sama macam kat atas.

d) Pakej sekali harung (RM 800) - Nikah + Majlis belah perempuan + Majlis belah lelaki + Outdoor (Jimat 100 hengget) - Dapat sama macam kat atas.

e) 1 ocassion gambar suka suki (RM150) - Family gathering / Birthday party / Family Outdoor / Family Indoor / Pre-wed session - Dapat sama macam kat atas.

- Luar KL/Selangor, kene topup minyak atau belikan tiket bas pergi-balik (saya rasa tak ada fotografer yang rela naik bas sampai Changlun, tapi saya pernah buat. Jujur meletihkan).
- Luar KL/Selangor, customer mesti sediakan tempat berteduh jika keseluruhan majlis mengambil masa 2/3 hari. Tak perlu hotel, challet bagai. Rumah sedara mara ke, jiran tetangga pun boleh. Saya sangatlah boleh adapt dan peramah jugak lah (:

Bila makin kebawah, harganya nampak macam mahal kan? Tetapi percayalah, sangat murah berbanding pekerjaannya yang sangat2 meletihkan. Ini lah harga hasil kerja saya. Jika berminat, dialu-alukan sebarang pertanyaan. Kalau rasa mahal dan tidak berbaloi, tuan2 dan puan2 boleh mencari lain2 fotografer yang dirasakan lebih berbaloi dan memuaskan hati. Tidak ada sebarang paksaan dan saya amat memahami bahawa 'cantik' itu sangat subjektif.


Kenapa tak buat pakej print sekali?

Ramai yang mengajukan soalan ini kepada saya. Dan percayalah, sampai hari ini saya masih tidak mampu menjawabnya. Saya tidak ada kenalan yang berkerja di bahagian percetakan, saya tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan sumber, saya tidak tahu harga sebenar story board dan sticky album yang selalu orang perkatakan, dan saya tidak pernah mengambil tahu RM berapakah harga sekeping gambar berukuran 4R. Jadi, cukuplah sekadar saya boleh katakan, hal board-mengeboard, perint-memerint, album-mengalbum, saya serahkan kepada pengantin sahaja.

Saya telah menyemak beberapa fotografer profesional dan separa profesional yang menyediakan pakej2 menarik. Dapat CD, album, storyboard besar dan tebal, frame beserta gambar besar la bagai, dan harga yang mereka tawarkan juga tidak murah. Ribu riban juga. Jika ada yang rm600/700 juga, sila lihat dulu hasil tangkapan, berapa jam dan berapa event mereka cover. Most probably 1-2 event sekitar 3 jam kerja. (Sekadar pendapat peribadi yang realistik)

Jadi untuk bakal2 pengantin, kak cik dan abang long yang rasa2 nak membajet di hari bersejarah kalian, yang last2 minit baru terasa nak ada orang tolong ambilkn gambar dan sudi untuk memberi peluang kepada saya mencuba bakat dan anugerah yang tak lah sehebat mana ni, boleh lah mengkonsider tawaran saya. Cewah, bisnes! Dan bagi saya senang je, kalau dalam rm250 untuk satu event ni pun terasa membazir dan berkira jugak, suruh je la adik tangkap pakai hanset time korang kawen nanti. Senang malah free lagi

Malu bertanya, sesat jalan. Malu belajar, jahil lah sampai mati. Malu iklan, tu bisnes syok sendiri. Malu buat salah, sampai bila tak belajar apa2. Malu melangkah, haa duk la situ sampai ke tua.

Sekian sahaja dari saya

Selamat bercongak2 dan mengira2 (^^)

Hartini Omar : 012-2622886, lydiawati@masterskill.edu.my, charming_lead@yahoo.com
Untuk contoh2 hasil : klik di SINI

2 comments:

Anonymous said...

wahh..semakin maju sahabat saya ni..
jangan risau, tempat perteduhan akan disediakan khas untuk cik jurugambar.. ;)

~mmj~

Hartini Omar said...

tq mie

jumpa nanti insyallah