Tuesday, December 31, 2013

Oxford Trip

Seperti yang saya khabarkan haritu, saya ke Oxford dan alhamdulillah selamat dah kembali semula ke London. Dan jom kita tengok macamana agaknya Oxford tu. Selalu duk baca kat kamus ngan buku rujukan je kan. Oxford Fajar la. Oxford University Press la. Haa yang ni saya nak tunjukkan sekitar pekan (pekan ke?) Oxford itu sendiri

Ayuh!

Jangan lupa pakai jacket dan glove. Sejukkk!!


Ini pekan Oxford. Takpe lah. Saya panggil je la pekan sebab kalau bandar tu mcm besar sangat. Oxford ni pekan dia kecik je. Pusing2 sampai. Emm mungkin macam.... kajang? No.. Kajang pun besar. Bangi? Bangi pun besar. Macam.. em boleh la. Lebih2 kurang camtu la

Saya ke Oxford menaiki bas yakni oxfordtube yang berharga GBP15 pergi balik. Perjalanan mengambil masa sejam suku je dari London. Tak lama mana pun. Kejap je dah sampai


Sesampai je dan setelah dijamu nasi lauk kari ayam oleh tuan rumah yakni sahabat saya Abby Rahman, kami pun terus keluar menuju ke destinasi pertama iaitu Christ Church. Ni lah dia. Antara salah satu kawasan pengambaran Harry Potter.


Cik Abby Rahman yang beruntung sebab jadi student Oxford. Sebab dia student Oxford lah saya dapat masuk Christ Church ni free. Hahaha.. Tq abby. Bangunan di Oxford ni kebanyakannya adalah kolej2 khas untuk pelajar Oxford. Saya memula macam tak faham bila abby kata setiap student Oxford mesti mendaftar di salah satu kolej dalam Oxford ni. Seyes tak faham. Sebab dah jd student Oxford buat apa nak jadi student kolej pulak kan?

Tapi lepas abby terangkan panjang lebar, barulah saya faham. Kira dia macam rumah sukan la. Walaupun anda bersekolah di Sek Kebangsaan Sri Kembangan katakan, anda kene join gak rumah hijau la rumah biru la. Haa camtu la. Macam cerita Harry Potter tu. Dapat rumah Slytherin la, Rivenclaw la.. So nanti kalau ada apa2 majlis mcm dinner ke, kira kita akan join kolej kita la. Mcm group usrah gitu.. Berfamily lah bagai dengan warga kolej tu sampai ke tua

Dan setiap kolej ni ada warna tema, binatang dan logo dia sendiri. Dan Christ Church ni la antara salah satu kolej yg termahal dan terbaik yg ada di Oxford ni. So bukan calang2 orang lah dapat masuk. Kira antara pelajar Oxford pun mesti kene saring dulu sebelum diterima masuk ke mana2 kolej. Si Abby pun x dapat kolej ni. Dia dapat kolej lain

Untuk mengetahui tentang kolej2 itu dengan lebih lanjut, boleh jenguk di sini 


Lawa kan yg ni? Saya perasan ni melekat di dinding Christ Church tu. Sangat memukau dan unik. Boleh ni nanti buat mcmni kat umah saya. Seperti yang saya cakap, buruk macamana pun la dinding bangunan dia, dorang memang takkan cat balik. Kita patut tiru la cara dorang. Tapi masalahnya lumut kat Malaysia macam pelik. Kira tak sedap mata memangdang la. Contohnya Flat Sri Bayu yang saya duduk dulu time mengajar kat Masterskill

Dindingnya masyallah.. Haha.. biar saya je lah yang tahu




Kawasan lapang di dalam Christ Church. Sayang waktu saya datang ni, dewan makan yang dalam cerita HP tu tutup. So saya dapat masuk cathedral dia je. Jadi lah. Kan da dekat2 nak krismas waktu ni. Masih bukak pun dah cukup bagus sebenarnya



Ni la tangga nak naik ke dewan makan besar tu. Dapat amek gambar tangga je pun jadi lah. Lainkali saya datang dan kalau dewan makan tu bukak, saya akan kongsikan dengan anda lagi k. Gambar saya kebanyakannya shaking sebab sejuk lah ya amat. Tuhan je tahu. Menggigil2 saya. Tu yang gambar jd shaking tu. Pfffttt!


Gambar di dalam cathedral. Gereja lah kira. Lawa. Bersih. Dan siap ada lagu2 semayang dia lah. Tapi kira tempat ni dah dibuka untuk pelancong. Maybe kalau ada occasion pape je kot baru diorang tutup untuk lawatan


Memana gereja lah kalau kita masuk, sure ada tingkap yang macamni. Lawa. Unik dan rajin la sangat nak membuat.


Sebahagian dari tempat duduk dalam cathedral ni. Siap la dengan kitab bagai. Siap ada tempat rehatkan kaki macam pelamin pengantin. Kalau selesa macamni tapi tak semayang jugak baik mati la dari hidup. Tak bersyukur punya orang! Nak ingat kat Tuhan pun berkira. Eh, ter emo pulak


Corak lelangit yang menawan. Saya bukan belajar architecture tapi kira kalau untuk saya lawa dan hebat la interior design dalam ni


Jalan punya jalan, hari pun dah malam. Eh, dah gelap tapi belum malam. Sekejap sangat siangnya time winter ni. Tak puas. So bila dah gelap, kami jalan2 kat pekan. Macamni lah rupa pekan Oxford time malam, dua tiga hari sebelum krismas. Besarnya macam dalam universal studio singapore je.. Haa, kan tak besar mana tu


Keesokan harinya, pepagi alah lepas subuh and sarapan lebih kurang, abby membawa saya ke Covered Market pulak. Kira macam pasar karat la. Market yang popular sekali kat Oxford ni. Saya ikut aje. Mana host bawak, saya tak tolak. Hehehe


Masuk2 je, suasana dia tu ada lebih kurang macam central market la. Kira pasar yg dalam bangunan. So saya expect macam pasar kering je la. Jual2 barang kraftanga ke apa. Memang ada pun yang kraftangan semua. Barang2 klasik macam beg la hape semua ada


Kedai jual kek pun ada. Dengan cermin terbuka dan boleh tengok la dorang buat kerja mengukir2 tu. Bestnya lah kalau kerja saya macamni. Mesti tak stress. Eh tapi kalau dah mengadap itu hari2 stress jugak la rasanya. Disebabkan time ni nak krismas, maka banyaklah kek bercorakkan atuk santa


Dan bukan sekadar kedai kek, kedai jual ayam daging bagai pun ada. Kira kat sini, sape ada kedai butcher ni, orang respect la. Kira macam peniagaan turun temurun, orang pandang tinggi. Kita kalau kat mesia nak keje yang pakai kot je. Duduk opis ber'aircond. Keje remeh2 camni tak nak. Keje yang busuk2 tak nak. Tapi kat sini, plumber pun orang panggil engineer. Keje pest control je, tapi hidup mewah gila. Gaji lagi banyak dari keje opis. Saya memang sesuai kot duk negara macamni. Mentaliti dorang memang kene betul la dengan saya. Saya kalau duk Malaysia memang asek nak merampus je rasanya


Saya pergi ni time nak krismas. Haruslah banyak ayam2 belanda yang dijual utk hidangan krismas. Saya cuci2 mata je. Takyah tanya la, dah tau, gerenti tak halal punya. Lagipun nak membeli buat apa, bukannya ada sedara mara


Lepas dah berjalan2 di Covered Market, Abby bawak saya tengok bangunan2 sekitar sementara kami berjalan ke Radcliffe Camera. Yang ni Bodleian Library tapi tak dapat nak masuk dalam sebab sem dah habis. Kene tunggu tahun depan bukak sem baru boleh melawat. Ye kot kalau tak silap si abby cakap. So jejalan kat luar je la. Hari dah la kemain sejuk


Jalan punya jalan, sampai la kami ke Radcliffe Camera. Saya dah letak link tu, baca je la kalau nak tahu apa dia bangunan ni dengan lebih lanjut. Ingat, membaca jambatan ilmu! Saya dah letak, anda tinggal baca je. Bukan susah mana pun. Hee.. Selamat menambah pengetahuan. (sebenarya saya malas nak taip. Hahaha)


Dan yang ini Bridge of Sighs. Salah satu landmark terkenal di Oxford. Jembatan gini ada dua je dalam UK. Satu kat Oxford, satu kat Cambridge. Bertuah la saya dapat menjejakkan kaki ke sini. Terima kasih Allah. Mmuahh. Sayang!

Abby bawak saya masuk University Church of St. Mary ni dan naik ke menara sempit untuk tengok kawasan Oxford dari atas. Dengan bayaran GBP4, saya pun naik. Memang sempit towernya dan kene naik sorang2. Kalau ramai2 tak muat. Macamni lah nak naik ke menara tu


Kira memang tak boleh berselisih la. Mujur time ni kami dengan satu keluarga cina je yang nak naik. Kira timing tepat la



So ini lah pemandangan dari atas. Semua bangunan berhampiran ni adalah Univeristy of Oxford. In fact semua kawasan ni pun adalah kawasan university Oxford. Sebab segala kolej2 tu milik dia jugak kan? Satu town ni universiti kau. Patutlah nak apply study je dah kene bayar. Baru apply. Dapat tak dapat belum tahu. Haa.. gila tak kaya. Tapi padan lah kan dengan kualitinya

Ada satu lagi Universiti kat Oxford ni nama dia Oxford Brooks Univeristy. Yang tu Abby cakap macam politeknik yang dinaik taraf la. Kira ITM dulu jadi UiTM. Camtu la. So yang tu bukan bawah Uni of Oxford. Uni tu kalau tengok modern sikit la


Keesokan harinya, kami melawat taman di Oxford pulak. Tapi sebab musim sejuk, takde lah bunga. Botanical Garden dia pun tak sesuai dilawati time winter ni. Nantilah spring saya datang lagi. Abby janji nak bawak naik sampan. Sejuk2 macamni nak bersampan hape. Pegang kamera pun menggigil. Asek nak letak tangan dalam poket je


Menyusuri tembok di tepi padang rumput yang menghijau ni. Saya pun tak tahu lah bangunan apa tepi saya ni. Ada rasanya Abby bagitahu tapi saya dah lupa. Ni nampak je macam panas ni. Tapi sejuknya mencucuk ke tulang. Belum tambah dengan angin lagi


Jalan punya jalan, sampai la balik ke jalan besar dia. Amek gambar lebih kurang, jalan lagi, singgah kedai beli Oxford merchandise macam tshirt lebih kurang dan berjalan lagi, dan balik lah semula ke rumah sebelum pulang semula ke kota London. (kota sangat. Dengar pun geli. Cheh!)



Macamtu lah lah lebih kurang yang dapat saya simpulkan untuk kali ini sempena trip saya ke Oxford. Pekan yang penuh dengan bangunan medieval dan sangat kekampungan. Kalau ada kereta, mau tiap2 minggu saya datang. Kira macam dr KL balik nilai la. London tu hiruk pikuk sangat, Oxfor ni tenang..

Sekadar itu la yang dapat saya kongsikan. Ada banyak lagi tempat yang saya tak pergi macam botanical garden dan muzium. Masa tak banyak dan cuaca pun jadi penghalang. Nanti musim bunga saya akan datang lagi insyallah. Kali ni untuk naik perahu pulak, menyusuri sungai. Eceh..

Tahun depan punya perangcangan lagiiiiiiiii banyak!

Tapi dapat tak dapat, saya hanya merancang.. Tuhan yang menentukan. Tapi saya tetap akan berusaha

So plan terdekat, mungkin sekali Manchester pada bulan February

Dan negara2 lain insyallah pada bulan2 berikutnya. Nanti kalau dah konfem baru saya cerita. Untuk sekarang, biar saya diamkan saja. Kita lihat bagaimana corak rezeki dan masa ;)

Ok, sekian dulu dari saya. Semoga bermanfaat

8 comments:

Ajamahiyaa said...

woaaaa....best2....!!!

Hartini Omar said...

Nak g stadium and amek gamba old trafford pulak nanti. Biar terjojol mata ayah akak n si qamarul. Haha walaupun aku sebenarnya bukan kesah sgt bebola ni

sj nak bikin sakit ht. heee

kbai

Rapunzel Cikilolo said...

huhuhu.

memang cantik.

aku pantang tengok tiang besar-besar alam.

aku suke.

haha!

Syahirah said...

best nya akak..
nak tanya..kalau orang biasa..mean tak da kawan yang belajar kat oxford tu boleh ke lawat2 macam akak? insya allah sy akan ke UK june ni.. bolg akak ni bagi saya tak sabar nak melihat keindahan alam.. :')tq for advance...

Hartini Omar said...

Salam syahirah,

Tentu boleh. Cumanya berbayar lah. Tak dapat lah masuk percuma. Saya haritu sebab ada kawan student oxford. Tapi kalau bayar pun tak mahal mana. 3/4 pound je ;)

oh anda juga bakal ke sini? tahniah dan selamat maju jaya

Mr Bushido said...

Salam. Nak tnye nk masuk university yg herry porter berlakon tu kne byr berapa. And jalan2 dlm pekan oxford tu jalan kaki ke. Or kne naik bus

Mr Bushido said...

Salam. Nak tnye nk masuk university yg herry porter berlakon tu kne byr berapa. And jalan2 dlm pekan oxford tu jalan kaki ke. Or kne naik bus

Mr Bushido said...

Salam. Nak tnye nk masuk university yg herry porter berlakon tu kne byr berapa. And jalan2 dlm pekan oxford tu jalan kaki ke. Or kne naik bus