Monday, December 20, 2010

Kenapa??? Bila???

Kenapa foto mereka yg di bawah ni lawa lawaaaaa??? Arrghhh... tidaaakkk!! Semua foto di bawah ni aku ambil dari website National Geographic. Kebetulan aku surf internet sebab tengok finalist untuk 2010 National Geographic photography contest. So aku browsed thru sampai jumpa foto2 di bawah ni yang buat aku sangat teruja untuk mendapatkan gear baru lalu pergi melancong dan ambil gaaaaaammmmmbar je, tanpa berputus2 asa

Mengikut tips2 fotografer pro yang aku baca dalam buku dan majalah, hampir semua bersetuju bahawa gambar yang cantik bukan sahaja memerlukan bakat dan ilmu, tetapi mesti juga memerlukan gear atau kamera yang berkualiti

Fotografi bukan macam tennis, golf atau squash. Kita panggil Dato' Nicole David atau Rafael Nadal dan bagi mereka bermain dengan raket cap ayam, mereka akan tetap perform. Tetap boleh main dengan hebat. Tapi fotografi hanya akan lebih menyerlah dengan GEAR YANG CANGGIH disamping ilmu, kemahiran, KEAZAMAN, pengalaman, bakat serta tuah!

Keinginan untuk mendapatkan gambar yang menarik, tapi bangun tetengahari buta, time matahari dah menggalah atas kepala, memang la tak harap. Gambar dan senario akan lebih indah di waktu subuh atau senja. Berangan nak ambil gambar putrajaya waktu malam tapi dengan tripod yang tak ada, tak pandai guna shutter speed, hmmm.. hasilnya pastilah gambar yang hampeh! Berangan nak gambar gunung ganang berserta background awanan biru, tapi malas mendaki, tau nak pergi tempat senang2 je, so tengok je la gambar orang lain yang lebih cun beribu2 kaliganda berbanding gambar sendiri

Dan satu lagi. Nak gambar yang cantik, tapi tak kumpul duit, tak pergi melancong. Balik2 pergi ofis, balik rumah. Pergi ofis, balik rumah. Mana la nak dapat gambar cantik2. Nak tangkap gambar bebudak main layang2 kat taman pun malas. Memang mimpi je la. Tips untuk aku, sebulan sekali mesti keluar daerah, pergi mana2 dan praktis ambil gambar. Wajib!

Fotografi seperti seni. Ia dilakukan oleh mata dan hati. ia perlukan passion, feeling dan temptation. Kenapa lah aku sangat berminat tahap babun terhadap fotografi ni?

Namun kenapa lah susah sangat aku nak kumpul duit untuk dapatkan semua gadjet2 hebat, supaya aku pun boleh join contest National Geographic tu. Huh... Kenapa?? Kenapa?? dan bila??????








p/s: bila lah aku boleh capture semua shot yang hebat macam kat atas ni?? Hmm.. Gambar2 di atas, semuanya ambilan dari sini ya. Ingat, itu semua BUKAN gambar aku. Tapi satu hari nanti, aku pun akan shot pic yang macamtu jugak. Pasti. Yakin!!! Go!

Ameeeeeeeeeennnnnnnnnn (tolong ameen kan k)

8 comments:

peace said...

errr...gambar daun atas batang pokok tu belakang rumah pun ada...ha ha ha ;)

Hartini Omar said...

eleh ustazah, daun blakang umah tu daun pokok apa? daun ubi? daun pisang? daun kari? ke daun kesum? mana nak lawan daun maple.. hehehe dasar lupa daratan saya ni!!

tak kira, nak shoot daun maple gak!

maza said...

gambar plg atas mcm gambar kat sipadan...air ijau...:)...tp mmg lawa2...daun maple memg unik..

deena awanis said...

amiinnnnnnnnnnn...=)

Hartini Omar said...

tuan maza,
oh saya tak pernah lagi ke sipadan. sangat kepingin. mungkin satu hari nanti, dan harapnya berduaan (^^)

deena,
ameeeeeeeennn.. thanx deena. thanx sgt2 atas doa

Anonymous said...

Moga segala keinginan awk akan dmakbulkan satu hari nanti..AMEN.. So knelah berusaha kumpul duit n rajin2kan diri snap pic ye.. N saye sangat yakin awk mampu capai ape yang awk inginkan..N moga dpt menjadi fotografer yang pro!! GUD LUCK!!!!

Hartini Omar said...

cik awk,

thanks banyak2 atas doa dan semangat (^^).. xyah la kumpul duit.. habiskan je. kumpul2 bukan tentu duit kita.. haha

auntacu81 said...

aaamiiiiin...insya Allah...akan doakan yang terbaik untuk lyd...^_^